Hízás a dohányzás abbahagyása után?

Sokan azért vonakodnak letenni a cigarettát, mert félnek az elhízástól. Igaz, hogy aki a dohányzásról leszokik, átlagosan öt kilogrammot felszedhet, ám ez nem szükségszerű.

dohányzás, leszokás, elhízás | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
Miért olyan nehéz abbahagyni a dohányzást súlygyarapodás nélkül?

Ezt két tényezőre lehet visszavezetni:

– Többet eszik. Aki már nem dohányzik, megpróbál valami mást tenni a szájába cigaretta helyett. Mivel az ízek és a szagok is élvezhetőbbek lesznek a leszokás után, igen vonzók lesznek az édességek.

– A mások tényező az anyagcserében rejlik. A nikotin fokozza az anyagcserét, ami a leszokás után lelassul.

A legfontosabb tanács: mozogjunk többet

A hízás megelőzésének legjobb módja a több mozgás. Már a légzés is könnyebben megy, élénkebb a séta vagy a futás üteme. A mozgás segít abban is, hogy levezessük a leszokással járó idegességet.

Még néhány tipp

Tervezzünk előre
Okosan teszi, aki már a leszokás előtt is előrelátóbban étkezik, és többet mozog, így eleve nem túl nagy testsúllyal kezdi el a leszokást.

Keressünk valami elfoglaltságot a szánknak
Tartsunk kéznél cukormentes édességet, akár nikotinos rágógumit. Ha megkívánunk egy cigarettát, inkább rágcsáljunk el egy répát.

Jó ötlet naplót vezetni a leszokásról
Jegyezzük fel, mikor kívánjuk meg a cigarettát és mikor a nassolnivalót. Keressünk ehelyett más elfoglaltságot (séta, futás, videojáték, kutyasétáltatás), és ezeket is írjuk fel.

Igyunk sok vizet
Ez serkenti az anyagcsere működését, és a rágyújtás iránti vágyat is csökkenti. Jó, ha mindig van nálunk egy üveg ásványvíz.

WebMD

| dohányzás, leszokás, elhízás
2010-02-01 14:07:52


A szívbetegek gyakran folytatják a dohányzást

A szívbetegek gyakran a diagnózis után is tovább dohányoznak vagy folytatják az egészségtelen életmódot. A kutatást a European Journal of Preventive Cardiology című fo...


100 éves kor felett szabad dohányozn

Százéves korra emelnék a legálisan dohányzók alsó korhatárát Hawaii-n, az elektromos cigaretták használatára, a dohányrágásra és a szivarozásra nem terjedne ki a k...


A dohányzás és az ivászat korán rombol

Már 17 éves korban látható artéria károsodást okoz a dohányzás és az alkoholfogyasztás a University College of London kutatói szerint. A European Heart Journal című o...


A hízás ellenére is érdemes leszokni

Javít az egészségi állapoton a dohányzás abbahagyása, még akkor is, ha ez erőteljes hízáshoz vezet - állapította meg a Harvard Egyetem kutatóinak cikke, mely a The Ne...


Az e-cigaretta károsíthatja az immunrendszert

Az e-cigaretta belélegzett párája károsíthatja az immunrendszert - állapította meg egy új brit kutatás, amelyről a BBC News számolt be.


hirdetés