A háziállatnak is árt a füst

Köztudott, hogy a dohányzás árt a dohányzónak és a környezetében levőknek, természetesen ide tartoznak a négylábúak is. Különös, de egyeseket jobban motivál a dohányzás abbahagyására, hogy megmentse a tacskója tüdejét, mint a sajátját.

dohányzás, passzív dohányzás, háziállat | InforMed Hírek9   InforMed | Sándor, K.
Egy a közelmúltban publikált vizsgálatba 3293 kisállat-tartót vontak be, 21 százalékuk dohányzott, és 27 százalékuk családjában volt legalább egy dohányos. A dohányosok közel egyharmada mondta, hogy megpróbál leszokni, miután megismerte azokat a kutatási eredményeket, amelyek szerint a gazda dohányzása az állat betegségével függhet össze. További 20 százalék azt mondta, hogy a házon belül nem fog rágyújtani. Korábbi vizsgálatok a másodlagos füstöt a macskáknál a limfóma, kutyáknál pedig a tüdőrák fokozott kockázatával hozták összefüggésbe.

Bármi, ami ahhoz vezet, hogy az emberek kevesebbet dohányozzanak, nyereség. A leszokás ezen kívül komoly anyagi előnnyel is jár.

Megkönnyítik a leszokást a különféle programok, segélyhívó vonalak, amelyektől az ember érzi, nincs egyedül.

Hasznos, ha a leszokást megtervezzük, valamint az is, ha minél többet mozgunk, sétálunk. A fizikai aktivitás stresszoldó, arra pedig ugyancsak szükség van a leszokás hónapjaiban. A mélylégzés során érezzük át, ahogy a tüdőnk megtelik friss levegővel.

| dohányzás, passzív dohányzás, háziállat
2011-03-10 12:21:51
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop