A dohányzás elbutulást okoz

Egy új tanulmány szerint, mely az Archives of General Psychiatry című orvosi folyóiratban jelent meg, bár a nikotin rövidtávon javítja a koncentrációs és a tanulási képességet, ez a függőség hosszabb idő után meggyorsítja a szellemi leépülést.

dohányzás, nikotin, feledékenység, elbutulás, demencia | InforMed Hírek10   InforMed | Sarkady, L.
A dohányzás károsítja a tüdőt és fokozza az érelmeszesedést, kevesebb oxigén jut az agyba. Előbb-utóbb elhalnak az agysejtek, néha nagyobb csoportokban. Néma infarktusok alakulhatnak ki, elsősorban a magasabb agyfunkció károsodik. Ilyen egyszerűen magyarázza Séverine Sabia (Universty College, London) az eredményt.

A neves epidemiológus egy korábbi közleményében kimutatta, hogy a dohányosok már öt év után rosszabb pontszámot érnek el a kognitív tesztek során. Ez az újabb elemzés kiegészíti az előző leletet 10 éves utánkövetés kapcsán.

Mint abban az előző tanulmányban, most is a Whitehall csoport adatait értékelték a kutatók. Ez több mint 10,000 brit állami köztisztviselővel foglalkozott, akik a Whitehall közigazgatási negyedben dolgoznak. Őket a 80-as évek közepe óta rendszeresen kikérdezik életmód-szokásaikról, egyebek közt a dohányzásról is. A 90-es évek közepe óta pedig kognitív teszteken is átesnek. Így Sabia a dohányzási szokások adatait összefüggésbe tudta hozni a tudati tesztekkel.

Az új értékelés négy következtetésre vezetett

Először: a dohányzás a kor előrehaladtával a megismerési képesség gyorsabb leépüléséhez vezet, ami dózisfüggő. Mennél több dobozzal szívnak, annál rosszabbak a teszteredmények.

Másodszor: Azok a dohányzók, akik életük középső szakaszában kitartó dohányosok voltak, minden, a megismerésre vonatkozó próbán rosszabbul teljesítettek.

Harmadszor: Még tíz évvel is az utolsó cigaretta után romlanak az eredmények. Mindenekelőtt a végrehajtási vagy a megértési funkciók érintettek.

Negyedszer: Feltehetően alulértékelik azt a tényt, hogy a dohányosok halálozási kockázata nagyobb vagy gyakrabban vonják ki magukat az utánkövetési vizsgálatok alól.

A fenti eredmények csak a férfiaknál mutatkoznak, ami a dohányzó férfiak magasabb számával és a nagyobb cigaretta-mennyiséggel magyarázható. A dohányzás hatása a tudati leépülés szempontjából Sabia becslése szerint megfelel kb. tíz életévnek.
| dohányzás, nikotin, feledékenység, elbutulás, demencia
2012-02-13 06:23:49
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop