A fiatalon dohányzó fiúk jövőbeli fiúgyermekeik egészségét kockáztatják

A már tizenegy éves koruk előtt rendszeresen dohányozó fiúk annak lehetőségét kockáztatják, hogy jövőbeli fiúgyermekeik túlsúlyosak lesznek - állapították meg brit kutatók, tovább gyarapítva azon bizonyítékok tárházát, amelyek szerint az életmódbeli tényezők már gyermekkorban befolyásolhatják a későbbi utódok egészségét.

A kutatók szerint az eredmények azt sugallják, hogy ha a fiúk már pubertáskor kezdete előtt ki vannak téve a dohányfüstnek, akkor jövőbeli fiúgyermekeiknél anyagcsere-problémák jelentkezhetnek.

"Ezen transzgenerációs hatások felfedezése jelentősen befolyásolja az elhízás jelenlegi terjedését vizsgáló kutatásokat és a megelőző intézkedések értékelését" - húzta alá a tanulmányt vezető Marcus Pembrey, a University College London professzora.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Nagy-Britanniában és Európa más részein is visszaszorulóban van a dohányzás, ám világviszonylatban majdnem egymilliárd férfi cigarettázik: a fejlett országok férfilakosságának nagyjából 35 százaléka, a fejlődőkének 50 százaléka.

A European Journal of Human Genetics című folyóiratban közölt tanulmány készítői 9886 apa részletes genetikai, életmódbeli és egyéb egészségi adatait elemezték. A vizsgált apák 54 százaléka volt dohányos életének egy részében, és közülük 3 százalék 11 éves kora előtt kezdett el rendszeresen cigarettázni.

A kutatók összevetették a már pubertás kor előtt dohányzó, a káros szokást valamivel később felvevő és a cigarettát messziről kerülő apák gyermekeinek testtömegindexét. Az eredmények szerint a már 11 éves kor előtt dohányzó apák fiúgyermekeinek volt a legmagasabb a testtömegindexe 13, 15 és 17 éves korban.

"Ezeknél a fiúknál feltűnően magasabb volt a testzsírtömeg-szint, ami azt jelenti, hogy 5-10 kilogrammnyi plusz volt rajtuk 13 és 17 éves koruk között" - húzták alá a szakemberek.

A kutatók szerint a lánygyermekeknél is kimutatható volt a hatás, de korántsem volt olyan mértékű, mint a fiúknál.
| dohányzás, elhízás, öröklődés
2014-04-03 22:17:52
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop