Egyre több középkorú nő dohányzik

Magyarországon a negyven év feletti korosztályban egyre magasabb a dohányzó nők aránya, és míg a férfiak közül az utóbbi 13 évben egyre többen letették a cigarettát, a nőkről ugyanez nem mondható el - írta a Magyar Nemzet keddi számában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzésére hivatkozva.

dohányzás, nők, cigaretta, nÅ‘k | MTI Hírek11
A KSH elemzése szerint a férfinépesség fele, a nők harmada nikotinfüggő. Az elmúlt tizenkét évben közel tíz százalékkal csökkent a dohányzás okozta megbetegedésben elhunyt férfiak száma, miközben a nők hasonló halálozási mutatója a másfélszeresére nőtt. A szakemberek mindezt a nők megváltozott szerepével, a rájuk rakódó egyre nagyobb terhekkel magyarázzák.

A fiatalabb generációnál egyértelműen javuló tendencia figyelhető meg, a 39 év alattiak esetében mindkét nemnél nagymértékű a javulás, kevesebben dohányoznak, mint korábban.

Nemzetközi összehasonlításban Kelet-Közép-Európában Bulgária után a magyar társadalomban a legnagyobb gond a dohányzás. A dohányosok aránya hazánkban a 15 év feletti népesség körében 31,4 százalék, ami a második legrosszabb mutató a régióban.

| dohányzás, nők, cigaretta
2014-05-21 08:49:00
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop