A naponta dohányzóknak nagyobb a testsúlya egy osztrák tanulmány szerint

A cigarettázás testsúlyszabályzó hatásával kapcsolatban már - a British Medical Journal Open című orvosi szaklapban megjelent - tanulmányuk elején kétkedésüket fejezték ki a tudósok.

dohányzás, testsúly, fogyókúra, elhízás, Testsúly | InforMed Hírek12   InforMed | MTI

"A serdülők, elsősorban a lányok gyakran hiszik azt, hogy a dohányzás jó módszer a súlyuk kordában tartására. A leszokás szerintük súlygyarapodással jár" - írta a Bécsi Egyetem, a Bécsi Orvosi Egyetem, illetve az Állatorvos-tudományi Egyetem szakembereiből álló kutatócsoport.

A tudósok 986 banki alkalmazott éves orvosi vizsgálatának adatait elemezték. Kikérdezték őket dohányzási, testmozgási, táplálkozási szokásaikról, rögzítették súlyukat, magasságukat, testtömeg-indexüket (BMI), haskörfogatukat és vérvizsgálati laboreredményeiket.

A nemdohányzók, a leszokottak és a dohányzók testzsírszázaléka között nem volt jelentős eltérés. Ám minél több cigarettát szívott valaki, annál nagyobb volt a testsúlya és a testtömeg-indexe. A kevés vagy közepes mennyiségű cigarettát szívók például átlagosan 71 kilogramm testsúlyúak voltak, az erős dohányosok ellenben körülbelül tíz kilóval nyomtak többet.

Az első két csoport BMI-je 24 körül volt, az erős dohányosoké ezzel szemben 27,5 - már jelentősen túlsúlyosak is voltak köztük.

A dohányzók és a nemdohányzók, illetve a férfiak és a nők vérvizsgálati eredményei eltértek egymástól. A dohányosoknak magasabb fehérvérsejtszámuk volt, ami többek közt gyulladásra utalhat.

"Az erős dohányosok vérzsírösszetétele egészségtelen volt, és magasabbnak mutatkozott az éhgyomori vércukorértékük is - írták a kutatók.

Kapcsolódó rovat: Elhízás, fogyókúra

| dohányzás, testsúly, fogyókúra, elhízás
2014-08-04 22:50:24


A szívbetegek gyakran folytatják a dohányzást

A szívbetegek gyakran a diagnózis után is tovább dohányoznak vagy folytatják az egészségtelen életmódot. A kutatást a European Journal of Preventive Cardiology című fo...


100 éves kor felett szabad dohányozn

Százéves korra emelnék a legálisan dohányzók alsó korhatárát Hawaii-n, az elektromos cigaretták használatára, a dohányrágásra és a szivarozásra nem terjedne ki a k...


A dohányzás és az ivászat korán rombol

Már 17 éves korban látható artéria károsodást okoz a dohányzás és az alkoholfogyasztás a University College of London kutatói szerint. A European Heart Journal című o...


A hízás ellenére is érdemes leszokni

Javít az egészségi állapoton a dohányzás abbahagyása, még akkor is, ha ez erőteljes hízáshoz vezet - állapította meg a Harvard Egyetem kutatóinak cikke, mely a The Ne...


Az e-cigaretta károsíthatja az immunrendszert

Az e-cigaretta belélegzett párája károsíthatja az immunrendszert - állapította meg egy új brit kutatás, amelyről a BBC News számolt be.


hirdetés