A cigaretta veszélyei

A cigaretta számlájára írható elhalálozások csaknem felét 12 daganatos betegség okozta 2011-ben, állapította meg a JAMA Internal Medicine című amerikai folyóiratban közölt tanulmány.

dohányzás, cigaretta, daganat, rák | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A szerzők 346 ezer olyan halálesetet elemeztek, melyért a rák 12 fajtája volt felelős, csaknem felét, 48,5 százalékot a cigarettázás okozta, a tüdő-, hörgő- és légcsőrákosoknál volt a legnagyobb 75%, gégerák 1,7 százalék. A szájüregi, nyelőcső- és húgyhólyagrákban elhunytak mintegy felénél játszott szerepet a cigaretta.

"Annak ellenére, hogy ötven éve csökken a dohányzók aránya, a többféle daganatos betegség miatti halálozások magas száma írható még mindig a cigaretta számlájára" - írták a tanulmányban.

A kutatók jelezték tanulmányuk korlátait is: csak a cigarettázást vizsgálták, a dohányzás egyéb formáit - többek közt a szivarozást vagy a pipázást - nem. A résztvevők etnikumi hovatartozása nem volt jellemző, iskolázottságuk is magasabb volt az amerikai átlagnál, így kizárt sok olyan csoportot, ahol magas a dohányzók aránya.

Az elmúlt fél évszázadban több mint húszmillió ember korai halálát okozta a cigaretta az Egyesült Államok legutóbbi belgyógyászati jelentése alapján.

A dohányzás látványos visszaszorulása ellenére - ma az amerikaiak 18 százaléka dohányzik, 1964-ben még 42 százalékuk - évente 443 ezren halnak meg a káros szenvedélyhez köthető betegségekben.

| dohányzás, cigaretta, daganat, rák
2015-06-18 15:28:20


Dohányzik? Melyik típus?

Segíthet a leszokásban, ha megtudjuk, miért dohányzunk. Az alábbiakban a dohányosok leggyakoribb típusait soroljuk fel, nézze meg, melyik típushoz tartozik.


Árt a szívnek az e-cigaretta

Károsíthatják a szívet az e-cigaretták - derítették ki a Stanford Egyetem szív- és érrendszeri intézetének kutatói.


A szívbetegek gyakran folytatják a dohányzást

A szívbetegek gyakran a diagnózis után is tovább dohányoznak vagy folytatják az egészségtelen életmódot. A kutatást a European Journal of Preventive Cardiology című fo...


100 éves kor felett szabad dohányozn

Százéves korra emelnék a legálisan dohányzók alsó korhatárát Hawaii-n, az elektromos cigaretták használatára, a dohányrágásra és a szivarozásra nem terjedne ki a k...


A dohányzás és az ivászat korán rombol

Már 17 éves korban látható artéria károsodást okoz a dohányzás és az alkoholfogyasztás a University College of London kutatói szerint. A European Heart Journal című o...