A cigaretta veszélyei

A cigaretta számlájára írható elhalálozások csaknem felét 12 daganatos betegség okozta 2011-ben, állapította meg a JAMA Internal Medicine című amerikai folyóiratban közölt tanulmány.

dohányzás, cigaretta, daganat, rák | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A szerzők 346 ezer olyan halálesetet elemeztek, melyért a rák 12 fajtája volt felelős, csaknem felét, 48,5 százalékot a cigarettázás okozta, a tüdő-, hörgő- és légcsőrákosoknál volt a legnagyobb 75%, gégerák 1,7 százalék. A szájüregi, nyelőcső- és húgyhólyagrákban elhunytak mintegy felénél játszott szerepet a cigaretta.

"Annak ellenére, hogy ötven éve csökken a dohányzók aránya, a többféle daganatos betegség miatti halálozások magas száma írható még mindig a cigaretta számlájára" - írták a tanulmányban.

A kutatók jelezték tanulmányuk korlátait is: csak a cigarettázást vizsgálták, a dohányzás egyéb formáit - többek közt a szivarozást vagy a pipázást - nem. A résztvevők etnikumi hovatartozása nem volt jellemző, iskolázottságuk is magasabb volt az amerikai átlagnál, így kizárt sok olyan csoportot, ahol magas a dohányzók aránya.

Az elmúlt fél évszázadban több mint húszmillió ember korai halálát okozta a cigaretta az Egyesült Államok legutóbbi belgyógyászati jelentése alapján.

A dohányzás látványos visszaszorulása ellenére - ma az amerikaiak 18 százaléka dohányzik, 1964-ben még 42 százalékuk - évente 443 ezren halnak meg a káros szenvedélyhez köthető betegségekben.

| dohányzás, cigaretta, daganat, rák
2015-06-18 15:28:20

Web Design & Development Prowebshop