A hízás ellenére is érdemes leszokni

Javít az egészségi állapoton a dohányzás abbahagyása, még akkor is, ha ez erőteljes hízáshoz vezet - állapította meg a Harvard Egyetem kutatóinak cikke, mely a The New England Journal of Medicine című szaklapban jelent meg,

dohányzás, lezokás, hízás, diabétesz | InforMed Hírek15   InforMed | Glanz, J.

A vizsgálat szerint a dohányosokhoz képest legalább 50 százalékkal csökken az idő előtti halálozás aránya még azoknál is, akik a cigarettáról lemondva hízni kezdenek.

Az átfogó tanulmány több mítoszt megcáfol, melyek szerint a dohányzás abbahagyásának lehetnek a testsúllyal összefüggő káros egészségügyi következményei.

Ugyanebben a számban bemutatnak egy svéd tanulmányt is, mely szerint a dohányzás abbahagyása a legjobb dolog, amit a cukorbetegek tehetnek.

A cigarettában lévő nikotin elfojthatja az étvágyat és fokozza az anyagcserét. Sok egykori dohányos, ha a cigaretta letételekor nem kezd többet mozogni, viszont többet eszik és hízik, annak általában kevesebb mint 4,5 kilogrammal, néhány esetben akár ennek háromszorosával is növekedhet a testsúlya.

Az erőteljes hízás okozhat diabéteszt, ami szövődményeket okozhat, mint vakság, idegkárosodás, szív- és vesebetegség és a végtagok keringésének romlása.

A vizsgálatba a kutatók több mint 170 ezer férfit és nőt követtek mintegy 20 éven át, kétévente kikérdezték őket i állapotukról.

A résztvevők egészségügyi szakemberek voltak, nem tükrözték az általános népesség dohányosainak arányát, akik alacsonyabb jövedelműek, kevésbé képzettek és hajlamosabbak az erős dohányzásra.

A tudósok azt figyelték, melyik résztvevő hagyja abba a dohányzást, figyelemmel követték, híznak-e, kialakul-e náluk diabétesz, szívbetegség vagy más betegség.

A dohányzást abbahagyók esetében az első hat évben 22 százalékkal nőtt a diabétesz kialakulásának kockázata. Ezt a tanulmány "enyhe emelkedésnek" jelöli.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy azoknál, akik leteszik a cigarettát, megnövekszik a diabétesz kockázata. Ez a kockázat azonban nem tartós és sohasem vezet olyan magas halálozási arányhoz, mint a dohányosoknál - fejtette ki a bostoni Brigham and Women's Hospital munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.
| dohányzás, lezokás, hízás, diabétesz
2018-08-23 11:54:21


A szívbetegek gyakran folytatják a dohányzást

A szívbetegek gyakran a diagnózis után is tovább dohányoznak vagy folytatják az egészségtelen életmódot. A kutatást a European Journal of Preventive Cardiology című fo...


100 éves kor felett szabad dohányozn

Százéves korra emelnék a legálisan dohányzók alsó korhatárát Hawaii-n, az elektromos cigaretták használatára, a dohányrágásra és a szivarozásra nem terjedne ki a k...


A dohányzás és az ivászat korán rombol

Már 17 éves korban látható artéria károsodást okoz a dohányzás és az alkoholfogyasztás a University College of London kutatói szerint. A European Heart Journal című o...


A hízás ellenére is érdemes leszokni

Javít az egészségi állapoton a dohányzás abbahagyása, még akkor is, ha ez erőteljes hízáshoz vezet - állapította meg a Harvard Egyetem kutatóinak cikke, mely a The Ne...


Az e-cigaretta károsíthatja az immunrendszert

Az e-cigaretta belélegzett párája károsíthatja az immunrendszert - állapította meg egy új brit kutatás, amelyről a BBC News számolt be.


hirdetés