A Prozac mérsékeli az elhízást a dohányzásról leszokás után

SAN FRANCISCO -- A Prozac, mely elterjedt antidepresszáns, bizonyos mértékig megelőzi a dohányzás elhagyását követő hízást, de a hatás csak időleges, hangzott el a Society of Behavioral Medicine áprilisi évi rendes kongresszusán.

Prozac, dohányzás, elhízás | The New York Times Health News Service   Medincorp | Christensen, D.

A gyógyszer azonban segíthet a leszokás első néhány nehéz hetében.

A kutatók leszoktatási programjában 119 férfi és nő vett részt. A résztvevőket három csoportra osztották: az első csoport napi 60 mg, a második 30 mg Prozacot kapott, a harmadik csoport placebót. Mindhárom csoport hetente tanácsadáson és testsúlymérésen vett részt.

Kilenc heti kezelés után mindegyik csoport tagjai meghíztak, de a placebo csoport tagjai leginkább: 2-2 és fél kg-ot.

"Kilenc hét után a gyógyszer dózisfüggő hatása kezd megszűnni, de mindkét gyógyszert szedő csoportban a testsúly még mindig alacsonyabb maradt, mint a placebo csoportban", nyilatkozott a kísérletet vezető Belinda Borrelli, a Providence-i Miriam Hospital pszichológusa.

Korábbi tanulmányok szerint a dohányzásról leszokás az esetek 90%-ában átlag 4-41/2 kg súlygyarapodással jár. Néhány dohányos számára ez komoly ellenérvet jelent. A nikotin pótló szerek nem bizonyultak hatásosnak a hízás megelőzésében.

A kutatók sejtették, hogy a Prozac segíthet, mert a 80-as években közölt publikációk a gyógyszer mellékhatásai között a fogyást is felsorolták, bár a hatás megszűnik a gyógyszer elhagyása után.

A hízás megelőző hatás itt is megszűnt, ezért aktív tornaprogramot kell elkezdeni a gyógyszer elhagyása után.

Más a kongresszuson elhangzottak előadás szerint a Prozac már önmagában is segíthet a leszokásban.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| Prozac, dohányzás, elhízás
2002-07-31 18:31:34


A szívbetegek gyakran folytatják a dohányzást

A szívbetegek gyakran a diagnózis után is tovább dohányoznak vagy folytatják az egészségtelen életmódot. A kutatást a European Journal of Preventive Cardiology című fo...


100 éves kor felett szabad dohányozn

Százéves korra emelnék a legálisan dohányzók alsó korhatárát Hawaii-n, az elektromos cigaretták használatára, a dohányrágásra és a szivarozásra nem terjedne ki a k...


A dohányzás és az ivászat korán rombol

Már 17 éves korban látható artéria károsodást okoz a dohányzás és az alkoholfogyasztás a University College of London kutatói szerint. A European Heart Journal című o...


A hízás ellenére is érdemes leszokni

Javít az egészségi állapoton a dohányzás abbahagyása, még akkor is, ha ez erőteljes hízáshoz vezet - állapította meg a Harvard Egyetem kutatóinak cikke, mely a The Ne...


Az e-cigaretta károsíthatja az immunrendszert

Az e-cigaretta belélegzett párája károsíthatja az immunrendszert - állapította meg egy új brit kutatás, amelyről a BBC News számolt be.


hirdetés