Szokjon le a dohányzásról és maradjon karcsú

Egy új tabletta, mely a végső vizsgálati fázisban van, egyidejűleg segít leszokni a dohányzásról és ugyanakkor fogyaszt is. A washingtoni kormányhivatalok kampányt kezdtek az elhízás ellen, ezzel egyidejűleg az American College of Cardiology New Orleans-i kongresszusán beszámoltak az új gyógyszerről, mely egy-két éven belül kapható lesz.

dohányzás, elhízás, leszokás, rimonabant, Acomplia | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Glanz, J.
A gyógyszert valószínűleg fogyókúrázóknak és dohányzásról leszokni vágyóknak is ajánlani fogják, és különösen vonzó lesz azok számára, akik mindkét problémával küszködnek.

A gyógyszert, melynek neve rimonabant, teljesen új megközelítéssel hat, nevezetesen blokkolja az agyban ugyanazt a primitív hálózatot, mely a marihuana szívóinak az élvezetet nyújtja. A kutatást a gyógyszer kifejlesztője, a francia Sanofi-Synthelabo finanszírozta, mely az Egyesült Államokban a gyógyszert Acomplia néven tervezi forgalomba hozni, miután a jövő évben befejeznek több vizsgálatot.

Az orvosok az új tablettáról szóló beszámolót meghallgatva azt mondták, hogy bár a jó szokások, helyes életmód marad a jó egészség alapja, az új tabletta komoly lökést adhat azok számára, akik akaraterejükkel képtelenek ezt elérni.

A dohányzás a fő halálok az USA-ban, felelős volt 435.000 halálért 2000-ben. A rossz táplálkozás, az elhízás, a testmozgás hiánya követi a listán, 400.000 halálesettel.

Az egyik előadás szerint a gyógyszer segítségével a résztvevők kilenc kilogrammot fogytak egy év alatt, a másik vizsgálat szerint megkétszerezte a dohányzásról sikeresen leszokottak számát, legalábbis rövidtávon.

Az orvosok szerint a gyógyszer azért is figyelemreméltó, mert új megközelítéssel igyekszik segíteni a táplálkozási és dohányzási gondok leküzdését. Ez a gyógyszer az első abban a gyógyszercsoportban, mely blokkolja az úgynevezett endocannabinoid rendszert.

A marihuana ezt a hálózatot ingerelve váltja ki a sóvárgást a szer iránt. Ugyanez a biokémiai mechanizmus létfontosságú mindennapi célokat szolgál, segíti az agyat az éhség szabályozásában és valószínűleg egyéb szerepe is van, mint amilyen például az alkohol iránti vágy.

A túlzott evés és a dohányzás ezt a rendszert túlingerli, mely erre még több evésre és dohányzásra való ingerrel válaszol. Azáltal, hogy ideiglenesen blokkolják a szervezet képességét, hogy ezeket a jeleket fogadja, a szakértők szerint a szervezet vissza tud térni normális működéséhez.

A nagyobbik vizsgálatba 1036 elhízott önkéntest vontak be, akik valamennyi hordóhasúak voltak, és így náluk a szívbetegség kialakulásának különösen nagy volt a kockázata. Arra bíztatták őket, hogy csökkentsék napi táplálékbevitelüket 600 kalóriára, és véletlenszerűen rimonabant-ot illetve placebo-t kaptak.

Egy évvel később a rimonabantot szedők átlag 9 kilót fogytak és 7,6 cm-rel csökkent a derékbőségük. Az önkéntesek csaknem 50%-a korábbi testsúlyából10%-ot adott le. Ezzel szemben a placebot szedők csak 2.25 kilót fogytak.

A rimonabant-ot szedők még más szempontból is javulást mutattak. HDL szintjük (a jó, védő koleszterin) 23 %-kal emelkedett, míg triglycerid értékük 15%-kal csökkent.

A gyógyszert szedők egyszerűen kevésbé éhesnek érezték magukat. A kutatás korábbi szakaszában abból tudták megmondani, melyik önkéntes szed gyógyszert, hogy figyelték, ki nem fogyasztott csokoládétortát a büféasztalnál.

A másik vizsgálatában a gyógyszert 10 héten át tesztelték 787, napi egy doboz cigarettát szívó dohányosokon, olyanokon, akik szerettek volna leszokni, de nem tudtak. Hosszabb utánvizsgálati idő majd megmutatja, milyen tartós marad a leszokás, de rövidtávon 28 % elhagyta a cigarettát legalább egy hónapig, összehasonlítva a placebot szedők 16%-ával.

Különösen fontos tény, hogy a gyógyszert szedők nem vagy csak kevéssé híztak meg, és a dohányzásról sikeresen leszokók egyharmada ugyanakkor fogyott is. A dohányosok leszokáskor általában 4,5 kg-ot híznak.

Néhányuknálkisebb emésztési zavarok léptek fel gyógyszermellékhatásként, ám ez rendszerint átmeneti volt.

Összesen hét nagy rimonabant vizsgálat van folyamatban, 6600 önkéntest vontak be, akik fogyni akarnak és 6500-at, aki le akar szokni a dohányzásról.

-AP

The Age
| dohányzás, elhízás, leszokás, rimonabant, Acomplia
2005-06-10 10:40:06


A szívbetegek gyakran folytatják a dohányzást

A szívbetegek gyakran a diagnózis után is tovább dohányoznak vagy folytatják az egészségtelen életmódot. A kutatást a European Journal of Preventive Cardiology című fo...


100 éves kor felett szabad dohányozn

Százéves korra emelnék a legálisan dohányzók alsó korhatárát Hawaii-n, az elektromos cigaretták használatára, a dohányrágásra és a szivarozásra nem terjedne ki a k...


A dohányzás és az ivászat korán rombol

Már 17 éves korban látható artéria károsodást okoz a dohányzás és az alkoholfogyasztás a University College of London kutatói szerint. A European Heart Journal című o...


A hízás ellenére is érdemes leszokni

Javít az egészségi állapoton a dohányzás abbahagyása, még akkor is, ha ez erőteljes hízáshoz vezet - állapította meg a Harvard Egyetem kutatóinak cikke, mely a The Ne...


Az e-cigaretta károsíthatja az immunrendszert

Az e-cigaretta belélegzett párája károsíthatja az immunrendszert - állapította meg egy új brit kutatás, amelyről a BBC News számolt be.


hirdetés