A serdülőkori dohányzás hatásai az agyra és a viselkedésre

A serdülők agya élénkebben reagál a nikotin jutalmazó hatására, mint a felnőtt agy, olvasható az UC Irvine kutatóközpontjának tanulmányában.
A kutatók azt is megállapították, hogy a serdülőkorban az első nikotinos élmény hatással van a további viselkedésbeli reakciókra is. Az eredmények magyarázatul szolgálhatnak arra, miért hajlamosak a kamasz dohányosok e szokásukat felnőttkorukban is folytatni.

dohányzás, nikotin, serdülő, viselkedészavar, serdülÅ‘ | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
A tanulmányban először közölnek arra vonatkozó adatokat, milyen gyors változások történnek a serdülők agyában és viselkedésében már a nikotin egyetlen adagjára is.

„Az eredményekből az derül ki, hogy az első nikotinos élmény jutalmazó, és növeli a fiatalok érzékenységét, ami megemelheti a dohányzás kockázatát ebben a korcsoportban” – mondja James Belluzzi, farmakológus professzor, a kutatás vezetője.

A Centers for Disease Control szerint a felnőtt dohányosok 80 százaléka serdülőkorában kezdte a dohányzást. Sokféle oka van annak, miért próbálják ki a kamaszok az első cigarettát, a tanulmány azonban alátámasztja azokat a korábbi eredményeket, amelyek szerint a rászokásnak biológiai okai vannak. A serdülőknél már minimális nikotinbevitel után is kialakulnak a függés tünetei, és azok, akik serdülőkorukban napi dohányosok, nehezebben fogják tudni abbahagyni a dohányzást, mint azok, akik felnőttkorban szoktak rá.

A nikotin megerősítő hatásainak vizsgálatára Belluzzi és munkatársa, Frances Leslie serdülő és felnőtt patkányokat teszteltek kondicionált helypreferencia szempontjából. Ezeknél a kísérleteknél a hatóanyagot tartalmazó injekciókkal bizonyos, a környezetre vonatkozó utasítások járnak. Az állatoknak hagyták, hogy felfedezzék a tesztkamra mindkét oldalát. Míg az állatok eleinte nem mutatnak preferenciát a két oldal között, később ott fognak több időt eltölteni, ahol a jutalmazó hatást kiváltó drogot kapták.

A kutatók a viselkedésbeli válaszok vizsgálatánál azt tapasztalták, hogy a felnőtt és idősebb ifjúkorban levő patkányoknál nem jelent meg a nikotin-megerősítés, viszont a serdülőkor korai szakaszában a kísérleti álaltok szignifikáns preferenciát mutattak már egyetlen nikotinadag után. Motorikus vizsgálatukból az is kiderült, hogy a fiataloknál a fizikai aktivitás nőtt, azaz ebben az életkorban befolyásolhatóbbak és érzékenyebbek a nikotinra.

„Eredményeink határozott érvekkel szolgálnak amellett, hogy a dohánytermékek elérhetőségét a serdülőkorban korlátozni kell – mondta Leslie professzor. – Ez a tanulmány további jelentős mennyiségű humán- és állatkísérleti adattal szolgál arra nézve, hogy a serdülőkor olyan fejlődési szakasz, amelyben az agy jutalmazó csatornái igen nagymértékben reagálnak a nikotinra.”

News-Medical.net
| dohányzás, nikotin, serdülő, viselkedészavar
2005-05-23 23:58:19
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop