A dohányos szülők veszélyeztetik a gyerekeiket

Azok a gyerekek, akiknek az otthonában dohányoznak, háromszor gyakrabbanl betegszenek meg tüdőrákban felnőttkorukban, mint akik nincsenek rendszeresen kitéve a dohányfüstnek, olvasható egy új tanulmányban, amely a brit rákkutató központ szerint „riasztó kilátást” ígér a dohányzó szülőknek.

passzív dohányzás, szülők, gyermek, rák, dohányfüst, szülÅ‘k | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
A londoni Imperial College kutatói szerint „jelentős” kapcsolat van a tüdőrák és a passzív dohányzás között. A tudósok hét év alatt több mint 123 ezer résztvevőt kísértek figyelemmel. Voltak köztük olyanok, akik soha nem dohányoztak, mások abbahagyták, de a közös bennük az volt, hogy gyermekkorukban valamennyien passzív dohányosok voltak.

A vizsgált hétéves időszak alatt 97-en betegedtek meg tüdőrákban, 20-an pedig más hasonló rákban, például gégerákban. 14-en krónikus tüdőbetegségben haltak meg. – A gyermekkorban elszenvedett passzív dohányzás kapcsolatban áll a tüdőrákkal, különösen azok körében, akik maguk soha nem gyújtottak rá – írják a kutatók, akik szerint a tanulmány megerősíti a témáról korábban tudottakat. Azt is megállapították, hogy a volt dohányosoknál a passzív dohányzás okozta légzőszervi megbetegedés kétszer gyakoribb, mint azoknál, akik soha nem dohányoztak. Ez annak tudható be, hogy tüdejük már károsodott, ami nagyobb kockázattal járt a passzív dohányfüst beszívásakor.

A Brit Orvosszövetség (BMA) szóvivője szerint ez a fontos tanulmány megerősítette, hogy a passzív dohányzás gyilkos hatású. – Az eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy a másodlagos füst a tüdő, a szájüreg és torok rákos elváltozását okozza. – Robert West, a téma specialistája szerint a társadalomnak változtatnia kell azon, ahogy a passzív dohányzást kezeli. – A nemdohányzókat óvjuk a munkahelyükön a rákkeltő anyagoktól, de nem teszünk eleget a legsebezhetőbbek, a gyermekek védelmének érdekében – mondja a kutató.

NewsFox
| passzív dohányzás, szülők, gyermek, rák, dohányfüst
2005-05-20 14:05:40
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop