A dohányzás a külső megjelenésnek is árt

Köztudott, hogy a dohányzás számos betegség forrása lehet, gyakorlatilag minden szervnek árt. Igen rossz hatással van azonban a külső megjelenésre is. Lássuk részletesen:

dohányzás, bőr, fog, betegség, bÅ‘r | InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.
Táskás szemek

Ha valaki dohányzik, négyszer akkora esélye van arra, hogy ne tudja magát rendesen kialudni, mint a nemdohányzóknak. Valószínűleg az éjszakai nikotinmegvonás miatt a dohányosok nyugtalanabbul alszanak.

Pikkelysömör

A pikkelysömör autoimmun betegség, és olyasvalakinek is lehet, aki életében rá sem gyújtott, de akinek már van, annak a dohányzás nagymértékben rontja az állapotát, és növeli a betegség kialakulásának kockázatát.

Sárga fogak

A dohányosok búcsút mondhatnak annak, hogy valaha is a hollywoodi sztárokéhoz hasonló lesz a mosolyuk. És akkor még ott van a fogfehérítés költsége, ami a borsos cigarettaárakhoz adódik.

Fogvesztés

A dohányzás miatt megnő a fogászati problémák kockázata is, ideértve a szájüregi rákot és a fogínybetegségeket. A fogínybetegség a fogak elvesztéséhez vezet, erre a dohányosoknak hatszor nagyobb esélyük van.

Pedig mennyi kellemesebb dolog van, mint a fogorvosi székben ülni!

Korai ráncosodás, öregedés

Szép lehet a ráncos arc, ám csak egy bölcs öregnél. Kevésbé bölcsen néz ki azonban, ha egy fiatal arc van tele barázdákkal a dohányzás következtében. Szakemberek szerint a dohányosok átlagosan 1,4 évvel néznek ki öregebbnek, mint nemdohányzó kortársaik.

Elvékonyodó hajszálak

Nem elég a ráncos bőr, a dohányosoknak a hajuk szála is vékonyabb lesz, a mérgező vegyi anyagok ugyanis károsítják a hajhagymák DNS-ét, valamint a sejteket pusztító szabad gyököket termelnek. A dohányos férfiak kétszer akkora valószínűséggel kopaszodnak idő előtt, mint füstmentes társaik.

Fénytelen, fakó arcbőr

A cigarettafüst szénmonoxidot tartalmaz, a nikotin pedig gátolja a vér áramlását az erekben, ezért lesz a bőr száraz, színtelen. A dohányzás ezen kívül a C-vitaminhiányt is okoz, a C-vitamin pedig elengedhetetlen a bőr védelme és a hibák kijavításának folyamatában.

Sárga ujjak

Nemcsak a fogakat sárgítja a nikotin, de az ujjakat is csúnyán elszínezheti. Számtalan megoldást kínálnak ennek eltávolítására, a citromlétől a mosogatószerig – de nem jobb, ha letesszük a cigarettát?

Sebgyógyulás

Több vizsgálat során is bebizonyosodott, hogy a dohányosoknál lassabb a sebgyógyulás műtét, foghúzás vagy fogmegtartó kezelések után.

Szemölcsök

Nem egészen tisztázott okok miatt a dohányosok fogékonyabbak a humán papillomavírussal való fertőzésre, így a szemölcsök kialakulására is.

Bőrrák

A dohányzás a rák vezető oka, de nemcsak a tüdő, a torok, a szájüreg vagy a nyelőcső érintett, hanem a bőrrák is gyakoribb a dohányosoknál.

Striák

A nikotin károsítja a bőr rostjait és kötőszöveteit, miáltal az veszít rugalmasságából. A gyors hízás majd fogyás utáni csíkok kialakulásában is szerepet játszik a dohányzás.

Lógó has

A cigaretta elnyomja az étvágyat, a dohányosok gyakran kisebb súlyúak, mégis egy vizsgálat szerint a hasi háj gyakoribb körükben.

Hályog

80 éves korára a legtöbb embernél kialakul kisebb-nagyobb mértékben hályog, de a cigarettázás fokozza a kockázatot, mert oxidatív stressz okoz, mely károsítja a szemlencsét is.

Health.com, képek: sxc.hu

| dohányzás, bőr, fog, betegség
2013-06-03 19:32:11
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop