Hirdetés

A dohányzás és az ivászat korán rombol

Már 17 éves korban látható artéria károsodást okoz a dohányzás és az alkoholfogyasztás a University College of London kutatói szerint. A European Heart Journal című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint már kamaszkorban elkezdődik az artériák merevedése, amely a későbbi szív- és érrendszeri problémák kockázatával jár.

dohányzás, ivászat, kamasz, artéria kérosodás |

InforMed Hírek15   InforMed | Glanz, J.


A kutatók 1266 kamasz 2004 és 2008 között gyűjtött adatait tanulmányoztak. A résztvevők részletesen elmondták dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaikat 13, 15 és 17 éves korukban, majd a kutatók megvizsgálták az artériák állapotát.

A szakemberek kimutatták, hogy gyakoribb az artériák merevsége azoknál, akik napi száznál több cigarettát szívtak, és rohamivók voltak, mint azoknál, akik napi 20-nál kevesebb cigit szívtak és két egységnél kevesebb szeszesitalt fogyasztottak. Az alkoholfogyasztók többsége inkább sört ivott.

Már nagyon fiatal korban létrejön az erek károsodása dohányzás és ivászat miatt, a kettő együtt még nagyobb károkat okoz. Ha viszont abbahagyják a dohányzást és az ivászatot, a károsodás visszafordítható.

A tanulmány szerint minden ötödik tinédzser dohányzik 17 éves korára. Azokban a családokban, ahol a szülő dohányos, a kamaszok is gyakrabban szoknak rá a cigarettára"

.
dohányzás, ivászat, kamasz, artéria kérosodás

2018-08-30 12:10:59

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop