A testmozgás enyhíti a cigaretta utáni vágyódást

Azok a dohányosok, akik cigarettaadagjuk csökkentését vagy a teljes leszokást tűzték ki célul, egy-egy futás beiktatásával küzdhetnek a rájuk törő nikotinvágy ellen - állítják brit kutatók.

dohányzás, leszokás, testmozgás | MTI Hírek 2012 ;9
Az Addiction című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői - akik 19 korábbi klinikai vizsgálat adatait tekintették át és elemezték - úgy találták, hogy egy "menetnyi" testmozgás általában segítette a nikotinvágy leküzdését.

"Természetesen a testmozgásnak csak átmeneti hatása van, de mint ilyen erősen ajánlható" - vélekedett Adrian Taylor kutatásvezető, az Exeteri Egyetem pszichológus professzora.

Az elemzésbe bevont korábbi próbákban véletlenszerűen osztották be a cigarettáról leszokni akaró résztvevőket valamilyen testmozgásos vagy éppen passzív tevékenységbe. Előbbi tevékenységek között gyors gyaloglás, kocogás vagy kerékpározás volt, míg utóbbiak között videózás vagy egyszerű üldögélés.

Taylor csoportja megállapította, hogy testmozgás után a résztvevők kevésbé vágyódtak a cigarettára, mint előtte, bár pontos magyarázatot ennek okára nem találtak. "A mozgás egyrészt elterelhette a figyelmüket, másrészt a fizikai aktivitás javítja a hangulatot, így kevesebb késztetést érezhettek arra, hogy a dohányzással szerezzenek örömöt maguknak" - fejtette ki Taylor.

A tanulmányokban részt vevő önkéntesek egyike sem használt nikotinhelyettesítő terméket, például tapaszt vagy nikotinos rágógumit. Ennek azért van jelentősége, mert a nikotinpótló terápiák a testmozgástól függetlenül enyhítik a cigaretta utáni vágyódást.
| dohányzás, leszokás, testmozgás
2012-08-27 21:11:11
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop