Hirdetés

FDA: a mentolos cigaretta veszélyesebb lehet, mint az ízesítetlen

A mentolos cigarettát íze vonzóbbá teszi a fiatalok számára, és nehezebb is leszokni róla - állapítja meg az illetékes amerikai hatóságok kedden kiadott jelentése.

cigaretta, dohányzás, mentolos cigaretta |

MTI Hírek10

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-ellenőrzési hatóság (FDA) jelentése szerint a mentolos cigaretta nagyobb egészségügyi kockázatot jelent, mint az ízesítés nélküli, mindazonáltal a hivatal nem javasolja sem a betiltását, sem forgalmának korlátozását.

Az FDA kutatásának előzetes eredményei szerint a mentolos cigaretta, mely az Egyesült Államokban az eladott cigarettamennyiség több mint negyedét jelenti, nem mérgezőbb, mint az ízesítetlen, ám elegendő tudományos bizonyíték áll rendelkezésre, hogy kijelenthessék, jobban vonzza a kezdő dohányosokat, mivel a mentol hűsítő és érzéstelenítő hatása enyhíti a füst érdességét.

A tanulmány szerint a mentolos cigaretta fogyasztói közül többen vannak, akik ébredés után öt perccel már rágyújtanak.

"Úgy tűnik, a mentolos cigarettát szívók a függőség erősebb jeleit mutatják, és kisebb eséllyel szoknak le a dohányzásról" - olvasható a közleményben.

A hatóság a nyilvánosság, az egészségügyi szervezetek és a dohányipar véleményét várja arról, hogy kell-e szigorítani a mentolos cigaretta kereskedelmét, mely a dohánytermékek folyamatosan zsugorodó amerikai piacán egyike a növekedést mutató szektoroknak. A hatóság adatai szerint a mentolos cigarettát vásárlók aránya a 2008-as 33,9 százalékról 37,5 százalékra emelkedett 2011-re, és a növekedés a fiatalok körében jelentősebb. Ezt az ízesített dohányárut a hagyományos cigaretta könnyedebb alternatívájaként hirdetik a gyártók.

A dohányzásellenes csoportok szerint az FDA elég adattal rendelkezik ahhoz, hogy betiltsa a mentolos cigarettát.

"A tiltás további késleltetése egyszerűen az jelenti, hogy a mentolos dohányáru még több betegséget és halált okozhat, különösen a fiatalok és az afroamerikaiak körében, akik aránytalanul nagyobb mennyiséget vásárolnak belőle" - jelentette ki David Dobbins, a Legacy dohányzáskutató és egészségvédelmi szervezet vezetője.

Az FDA szerint a dohányipar korábban elismerte termékei ártalmasságát, ám lehetségesnek tartják, hogy a mentolos cigaretta tilalma esetén virágzásnak indulna az áru feketepiaca. Egyes dohánygyártók pozitívnak értékelik a hatóság jelentését, mivel nem tanácsolta a mentolos cigaretták azonnali betiltását.

Az FDA egy kereskedelmi vitával kapcsolatban indította a kutatást. Indonézia azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy törvénytelen a mentolos cigaretta engedélyezése, miközben 2012-ben betiltotta a cukor-, gyümölcs- és szegfűszegízű dohányáru gyártását, behozatalát és reklámozását. Indonéziában hatmillió ember él a szegfűszeges cigaretta gyártásából, ezért az ország a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) reklamált, amiért az Egyesült Államok kivételt tett a mentolos ízesítésű áruval.
cigaretta, dohányzás, mentolos cigaretta

2013-07-25 01:18:22

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop