Ismét meghaltak ketten az e-cigarettától

Újabb két halálos áldozatot szedett az Egyesült Államokban az elektromos cigaretta - közölték pénteken Indianában és Minnesotában az egészségügyi hatóságok.

Ezzel négyre nőtt az e-cigaretta szívása miatt történt halálos esetek száma. Az indianai áldozat kilétét nem hozták nyilvánosságra, csupán annyit közöltek, hogy 18 éven felüli férfiról van szó. Minnesotában pedig egy 65 éves férfi halt meg, aki régóta küzdött tüdőproblémákkal, éppen az e-cigaretta rendszeres szívása miatt.

Az Egyesült Államokban 33 államban mintegy 450 megbetegedést diagnosztizáltak eddig. A tüdő- és légúti betegségek okaként egyértelműen az e-cigaretta egyik ismeretlen összetevőjét jelölik meg. "Egyértelműen járványról van szól, amelyre sürgősen reagálni kell" - írta David C. Christiani, a Harvard Egyetem egészségügyi tanszékének professzora a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban megjelent cikkében.

A Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok (CDC) egyik munkatársa azt tanácsolja az amerikaiaknak, hogy még csak fontolóra se vegyék az e-cigaretta használatát, A szakemberek úgy vélik, egy még azonosítatlan "vegyi anyag" okozhatja a megbetegedéseket. Egyelőre nem tudják, hogy ez a készülék valamelyik részében vagy a töltőfolyadékban található-e. Az első megbetegedéseket április elején észlelték Illinois államban, majd a nyár elején Wisconsinban.

Az illinois-i egészségügyi hivatal járványügyi főorvosa elmondta: tipikusan fiatal, egészséges férfiaknál jelentek meg rejtélyesnek látszó tüdő- és légúti panaszok. A betegek légzési nehézségre és influenzaszerű tünetekre panaszkodtak.

A folyóiratban felidéztek egy Utah államban előfordult esetet: 21 éves férfit vittek kórházba, de a tüdeje olyan súlyosan károsodott, hogy a lélegeztetőgép nem volt elégséges, közvetlenül a vérkeringésbe oxigént pumpáló gépre helyezték. Az orvosok az ödémás tüdőből vett mintákban elhalt szöveteket találtak. A betegek olyan elektromos cigarettát szívtak, amely a marihuánában található, THC nevű vegyületet tartalmazott.

| e-cigaretta, THC, halálozás, USA
2019-09-08 18:30:13
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop