Már napi egy cigaretta is árt

Már napi egy cigaretta is jelentősen emeli a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke kockázatát. Csak a felére csökkenti a kockázatot, ha a napi 20 szálat elszívó erős dohányos bármennyivel is kevesebbet szív. Átütő eredményt csak a teljes leszokás hoz, állítják a University College London kutatói a British Medical Journal című orvosi folyóiratban publikál tanulmányukban.

cigaretta, stroke, doányzás, szív- és érrendszeri betegség | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Régóta ismert, hogy a dohányzás nem csak a rák, hanem az agyvérzés és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát is növeli. A szívkoszorúér-betegségnél beszűkülnek vagy elzáródnak az erek, aminek következménye szívinfarktus lehet.

Néhány országban, köztük Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban az elmúlt években folyamatosan növekedett azoknak a dohányosoknak a száma, akik naponta kevesebb mint tíz szálat cigarettát szívnak el.

A kutatók szerint sokan azt hiszik, hogy ha naponta csak néhány cigarettát szívnak, az nem vagy csak kevéssé károsítja az egészségüket. Már több tanulmány bizonyította, hogy ez nem igaz.

A szakértők 141 tanulmányt értékeltek ki, amelyek 1946 és 2015 májusa között publikáltak.

Azoknál a férfiaknál, akik napi egy cigarettát szívnak el, 48 százalékkal nagyobb a szívinfarktus és 25 százalékkal a stroke kockázata, mint a nemdohányzóknál. A nőknél még magasabb a rizikó: 57 százalék, illetve 31 százalék. Összességében a napi egy cigarettát szívóknál a betegségek kockázata 40-50 százaléka a napi 20 cigarettát elszívókénak.

Tanulmányok szerint a cigarettafüstben lévő anyagok az erek falát károsítják, és érelmeszesedést és trombózist okoznak. A káros hatások már kis koncentrációban is jelentkeznek, részben már a passzív dohányosoknál is. A tüdőrák esetében azonban a kockázat a naponta elszívott cigaretták számával arányosan növekszik.

A legjobb az lenne, ha a dohányosok teljesen leszoknának - írják a kutatók. Az egészségügyi kampányoknak a teljes absztinenciát, nem pedig csak a dohányzás mértékének csökkentését kellene propagálniuk. Ebben a nikotinpótló termékek vagy elektromos cigaretták nagy segítséget nyújthatnak. A pozitív hatások nagyon gyorsan jelentkeznek a dohányzás abbahagyásával

| doányzás, cigaretta, szív- és érrendszeri betegség, stroke
2018-01-28 20:08:42
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop