Mégsem veszélytelen az e-cigaretta?

Az elektromos cigarettában lévő nikotin károsítja a DNS-t és a sejtek önkijavító képességét, így növelheti egyes rákfajták kialakulásának kockázatát a New York-i Egyetem kutatói szerint, akik az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányban közölték eredményeiket.

dohányzás, e-cigi, elektromos cigaretta | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A kutatók e-cigaretták nikotint és folyékony oldószereket tartalmazó gőzét lélegeztette be egerekkel, majd csak nikotint, illetve csak oldószert tartalmazó gőznek tette ki őket. A gőzt 4,2 volton hozták létre, ami ugyanakkora vagy alacsonyabb feszültség, mint amin a legtöbb megvásárolható e-cigaretta működik.

Megállapították, hogy az oldószer maga nem károsítja a DNS-t, nikotin egyedül, illetve a nikotin és az oldószer együtt azonban igen. Emberi tüdő- és hólyagsejtek tenyészeteit is kitették a nikotin hatásának, és ugyanazt találták, mint az egereknél: károsodott a DNS és a sejtek önjavító képessége.

Ha további kutatások is megerősítik az eredményeket, az azt jelentheti, hogy a nikotintartalmú e-cigaretta oldatoknak is van rákkeltő hatásuk. Ez lenne az első bizonyíték arra, hogy a nikotin önmagában is rákkeltő. Az eredmény megálljt parancsolhat azoknak, akik szerint az e-cigarettákat nyugodtan lehet szívni.

Nem állítható, hogy az elektromos cigaretta még így is biztonságosabb a hagyományos cigarettánál, amely a dohány égetésével ártalmas anyagok ezreit állítja elő, de az e-cigaretták hosszú távú egészségi hatásairól egyelőre keveset lehet tudni.

A kutatás következő szakasza már folyamatban van: az egereken hosszú távon vizsgálják a nikotin és az e-cigaretta gőzének hatását, hogy megtudják, valóban kialakul-e rák.

| dohányzás, e-cigi, elektromos cigaretta
2018-02-02 17:28:50
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop