Milyen gyorsan hat a nikotin az agyban?

Sokkal több időre van szükség ahhoz, hogy dohányzás közben a nikotin az agyban eléje csúcskoncentrációját, mint eddig gondoltuk. Az eddigi eredmények alapján azt feltételeztük ugyanis, hogy egy szippantás után mintegy hét másodpercen belül eljut a nikotin az agyba, és így minden szippantásnál csúcskoncentráció alakul ki.


Baktériumok a cigarettában

Amerikai és francia tudósok közleménye szerint a cigaretta a már ismert mérgező vegyi anyagokon kívül baktériumokat is tartalmaz.


A dohányzás korán maradandó károsodást okoz

Egyébként fiatal dohányosokban már az első néhány kifújt füstfelhő után jelentősen kedvezőtlenül változik az artériák működése. Ahogy az idő telik, a károsodás egyre jelentősebb lesz, és már nem lehet visszafordítani.


A dohányzás tompítja az ízérzést

A cigarettázás nem csak tüdőrákot és szív-érrendszeri betegségeket okoz, de tompítja az ízlelést is, ennek következtében pedig kevésbé érezzük ízletesnek az ételeket. Görög kutatók 62 fiatalnál mérték az ízlelés érzékenységét, illetve az ízlelőbimbók számát és méretét.


10 érv a dohányzás ellen

Valószínűleg sokan emlékeznek majd, hogy az 1997-es az az év volt, amikor a dohánygyártó cégeknek és a törvényhozóknak sikerült végre megállapodniuk a dohánytermékek forgalmazását szabályozó törvényjavaslat részleteiben, de nekem úgy marad meg 1997, mint az az év, amikor utoljára gyújtottam rá egy cigarettára.


A dohányzás nem csökkenti a stresszt?

A Pew Research kutatási adatai szerint erősen vitatható az az elképzelés, hogy a dohányzás nyugtató hatású. Az általuk közzétett elemzés szerint ugyanis a dohányosokra nem jellemző, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott életet élnek, sőt nagyobb arányban panaszkodnak arra, hogy stresszes az életük, mint nem dohányzó társaik.


A nikotin csillapítja a dühöt

Lehet, hogy a nikotin nyugtató hatású, mivel megváltoztatja a negatív érzelmekkel kapcsolatos agyi területek aktivitását, olvasható egy új vizsgálat jelentésében.


A passzív dohányzás károsítja az agyat?

Egy vizsgálat eredményei szerint azoknál az embereknél, akik passzív dohányzásnak vannak kitéve, gyakrabban figyelhető meg kognitív gondolkodási zavar, mint társaiknál.


A dohányzás nem csak a tüdőrákért felelős

Köztudott, hogy a dohányzás tehető felelőssé a tüdőrákos megbetegedések többségéért – azt azonban eddig nem tudtuk, hogy a dohányfüst más szervek rákos megbetegedéseihez is vezethet.


A dohányzás és a tüdőrák genetikai összefüggései

Több kutatócsoport egy időben bizonyította, hogy bizonyos génváltozatok fokozzák a tüdőrák kockázatát dohányosoknál és volt dohányosoknál egyaránt. Arra is van bizonyíték, hogy a gént hordozók könnyebben válnak a dohányzás rabjaivá.


| | | | 5 | |

Web Design & Development Prowebshop