Kokain elleni védőoltás

A houstoni Baylor College két kutatója kokain vakcina kifejlesztésén dolgozik. Ha sikerül, ez lesz az első olyan oltóanyag, amellyel kezelni lehet a kokainfüggőséget.

kábítószer, drog, kokain, függőség, védőoltás | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
Dr. Tom Kosten pszichiáter professzor így vélekedik az új vakcináról: – Azoknak használ majd, akik szeretnének leszokni. Lesz, aki feladja és visszaesik, de akiknél működik, azok előbb-utóbb elveszítik a kokain iránti érdeklődésüket.

A jelenleg klinikai kísérleti fázisban levő vakcina az immunrendszer stimulálása révén hat. Az immunrendszer ugyanis, kis mérete miatt nem ismeri fel a kokain- vagy más drogmolekulákat. Ezért dr. Kosten inaktív kolerafehérjék felszínéhez hatástalanított kokainmolekulákat kapcsolt. Válaszul az immunrendszer nem csak antitesteket termel, de felismeri a szervezetbe jutott hatásos drogmolekulákat is. Az antitestek a kokainhoz kötődnek, és nem engedik az agyba jutni.

A vakcinát most vizsgálja az FDA, és a kutatók remélik, hogy tavasszal megkezdhetik a további tesztelést.

Ha elfogadják, a kokain elleni vakcina áttörést jelenthet majd a drogfüggőség kezelésében, mert jelenleg csak az önsegítő programok és a pszichoterápia állnak rendelkezésre.

Bár a vakcina előreláthatóan nem lesz hatásos mindenkinél, fontos lehetőséget kínál majd a drogfüggőség kezelésében.

The Associated Press
| kábítószer, drog, kokain, függőség, védőoltás
2008-01-06 21:48:47
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop