A valódi világban nagyobb az ecstasyhasználat agykockázata

Ausztrál kutatók a való életben, partikon vizsgálták, milyen kockázattal jár az ecstasy néven ismert kábítószer használata, és megállapították, hogy a fogyasztók agya nagyobb veszélynek van kitéve, mint azt megtervezett tanulmányok alapján korábban feltételezték.

Ecstasy, kábítószer, partidrog, agykárosodás | MTI Hírek 2011 ;8
A tanulmányba 56 embert vontak be, akik korábban legalább ötször vettek már be ecstasyt, és a kutatás kedvéért vállalták, hogy a szakembereket otthon rendezett bulikra hívják meg, ahol újra vesznek be a szerből.

A kutatók mintát vettek a pirulákból, és óránként mérték a fogyasztók vérében az MDMA (3,4-metiléndioxi-N-metil-amfetamin) koncentrációját a bevételt követő öt órában. Néhányuknál olyan szintet mértek, amely főemlősöknél agykárosodást vagy halált okozna a korábbi kísérletek alapján.

A tablettáknak csak fele állt teljes egészében MDMA-ból, a többiben más, hasonló szerkezetű vegyületek (MDEA vagy MDA) is megtalálhatók voltak, de olyan pirula is akadt, amelyben egyáltalán nem találtak MDMA-t. Ha mégis volt a hatóanyagból, annak koncentrációja igen széles határok közt változott: 25 milligramm és annak tízszeres mennyisége között.

Az Addiction című szakfolyóiratban februárban ismertetett tanulmányban a szerzők annak veszélyére hívják fel a figyelmet, hogy egyes tabletták akár 200 milligramm hatóanyagot is tartalmazhatnak, így életveszélyt jelentenek a fogyasztók számára. Néhány emberrel előfordult az is, hogy a vizsgált időtartamon belül több tablettát vettek be, és vérük MDMA szintje 700 milligramm/liter fölött volt. A kutatók feltételezik, hogy egyeseknél tolerancia fejlődik ki a szerrel szemben, így hatását már nem érzik, holott vérükben egyre növekszik a koncentrációja az újabb tabletták hatására.

Az ecstasy negatívan befolyásolja a szívritmust és a szervezet hőszabályozását, és az agysejtek károsodását okozhatja. Az Egyesült Államok drogellenes nemzeti intézete, a NIDA adatai szerint a 12. évfolyamra járó diákok hét százaléka kipróbálta már a szert.
| ecstasy, kábítószer, partidrog, agykárosodás
2011-03-30 22:42:47
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop