Gyilkos szer vagy gyógyító drog?

gyógyszer, Ritalin, pszichiátria, drog | Népszabadság   Népszabadság
- Minek ide ez a kapu? - rúg egy erőset a vaskeretbe a siheder, majd elvágtázik az iskola irányába. Társai hasonló lendülettel rohannak utána, miközben röpülnek a tornacipők, botok, kövek.

A tágas, világos előtérben zsibonganak a gyerekek. Időnként elcsattan egy-egy káromkodás is, mások erőltetett kacagással hívják magukra a figyelmet. Laikus szemmel is látható, hogy a társaság tagjainak többsége a megszokottnál élénkebb, izgatottabb, mondhatni: nyüzsgőbb.

A Lipótmező utca fái között megbúvó intézmény teljes neve: Vadaskert Kórház és Szakambulancia, amihez tartozik a Fejlesztő és Felzárkóztató Iskola.

Ma délelőtt a kapu előtt tüntetnek a szcientológiai egyház kebelén működő Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevet viselő alapítvány munkatársai és szimpatizánsai. A demonstrációt a szerintük megbélyegzett gyermekek védelmében és az általuk gyilkos gyógyszernek nevezett Ritalin használata ellen szervezték.

Nem ez az első ütközet a szcientológusok és a pszichiáterek között.

A mostani kérdés, hogy valóban gyilkos szer vagy gyógyító drog a Ritalin?

Vádak

A kemény vádakat megfogalmazó levelet Dobos János, a bizottság munkatársa írta alá. Ebben olvasható - többek között - "A Vadaskert Általános Iskolában a Ritalin nevű pszichiátriai drogot használják a gyerekek olyan - betegségeinek (pl. hiperaktivitás, tanulási rendellenesség) kezelésére, amely betegségek létezése szakértők szerint tudományosan nem bizonyított. A Ritalin egy veszélyes drog, és még a gyártója is beismeri, hogy függőséget okoz. Magyarországon a Ritalint korábban Centedrin néven használták, de 1995-ben törölték a törzskönyvből, és visszavonták a forgalomból. Az utóbbi években a Ritalint ismét favorizálni kezdték, és az Országos Gyógyszerészeti Intézet szerint ma Magyarországon mintegy ezer gyerek szedi. Tanulmányok szerint a Ritalin hajlamossá teszi a gyermeket arra, hogy felnőtt korára kokaintól és más kemény drogoktól függjön.

Megdöbbenve és nem titkolt felháborodással forgatja az idézett szöveget Gádoros Júlia főorvos, az iskola igazgatója.

- Elképesztő! - szakad ki belőle az első minősítés, majd vaskos orvosi szakkönyvek, tankönyvek garmadából épít egy alkalmi könyvtárat az asztalra. - Mi ezekből dolgozunk, gyógyítunk. A szakmai irodalomban sehol nem található egyetlen állítás sem, ami ezeket a vádakat igazolná - igyekszik önuralmat erőltetni magára az orvosi, pedagógiai és emberi méltóságában láthatóan erősen megbántott igazgatónő.

Nem kevésbé határozottan fogalmaz a gyógyszer alkalmazását támadó bizottság munkatársa, Marosi Gyöngyi gyógyszerész:

- Diagnosztikailag nem bizonyított tünetek gyógyítására használnak veszélyes drogot. A gyógyszer alapanyaga, a metilfenidát, a 4/1980-as törvény szerint (amit 1997-ben módosítottak) kábítószer.

Dobos János a The Washington Times csoport által kiadott újságot, az Insight on The News tavaly június 28-i számát teríti elém. Ennek címlapján töltényhüvelyek közé vegyült pirulák virítanak. A címlapsztori a gyógyszer hatása alatt gyilkosságokat elkövető fiatalokról szól. Egy másik kiadványban közel tíz hasonló borzalomról számolnak be. Köztük egy, a szüleit kivégző 14 éves fiúról is írnak. Valamennyi sztoriban föltűnik a Ritalin.

- Riasztó és mindenképpen figyelmet érdemlő adat, hogy az utóbbi években az Egyesült Államokban megtörtént szörnyű iskolai lövöldözések elkövetőinek legtöbbjéről kiderült, hogy egyetlen közös nevezővel rendelkeztek: az erőszakos cselekményt megelőzően erős pszichiátriai szereket szedtek, vagy éppen annak elvonási tüneteitől szenvedtek - teszi hozzá az újságcikkekhez Dobos János.

Az igazgató főorvos asszony maga is elborzad a történeteken. Felháborodását fokozza, hogy a tengerentúlról érkezett, vádló példák most az általa vezetett iskolára szállnak.

- Nem tudom, minek néznek minket. Kuruzslóknak? Felelőtlen, elborult elméjű embereknek? Magunk is tudjuk, hogy a gyógyszer alapanyaga drog. Ismerjük a törvényt is. Elemi érdekünk, hogy a legszigorúbb szabályok betartásával alkalmazzuk a gyógyszert azoknál, akiknél szükséges. Alpári vádakkal nehéz vitatkozni! - és újabb aktát tesz elém.

A precíz rendben sorakozó dokumentumokból kiderül, hogy a nemzetközi kritériumok alapján diagnosztizálják fiatal betegeiket. Valamennyi gyermekről gondozási naplót vezetnek, amelyben napról napra követik a beteg állapotának változásait. Itt őrzik a szülőktől és a tanároktól felvett kérdőívet is. Mindezeket összevetve állítják be a gyógyszer adagolását.

- Évek óta harcolunk ezért - mondja Gádoros Júlia. - Egyéni gyógyszerimport keretében szereztük be a szükséges adagokat. A hatás egyértelműen pozitív. Kezelt gyermekeink hetven százaléka kifejezetten jobb állapotban van, mint amikor megismertük őket. Az pedig végképp nem igaz, hogy a gyógyszertől drogfüggővé válnának, és felnőttkorukban az erős kábítószerek rabságába esnének. Sőt! A mi ismereteink és tapasztalataink szerint a kezelés hatására szignifikánsan csökken a kábítószer-fogyasztás esélye.

A gyógyszer hatékonyságáról és szigorúan korlátozott használatáról szólt Tringer László professzor, a Pszichiátriai Klinika vezetője. Mint elmondta, a pszichiátriai kezelések során alkalmazott gyógyszerek jó része a központi idegrendszerre hat, ezért gyakran érik őket olyan vádak, hogy a kezelések során függőség alakul ki a betegeknél.

Arányok- Ezek a gyógyszerek megfelelő arányban adagolva és csak szükséges esetekben alkalmazva gyógyítanak - szögezte le a professzor, majd kijelentette: nem tudok arról, hogy a Ritalin valaha is függőséghez vezetett volna.

A számos kényes és kemény ügyet vizsgáló Társaság a Szabadságjogokért elnevezésű jogvédő szervezet ügyvivője, Fridli Judit a vita tágabb értelmezésének lehetőségére is rávilágított:

- A vádaskodás és a tüntetés nem véletlen. A szcientológiai egyház nem fogadja el tudománynak a pszichiátriát. Visszaéléseket, manipulációt sejt a kezelések hátterében. A támadás alaptalan. Nem tudunk olyan esetről, amikor valaki ennek a gyógyszernek a használatát kifogásolta volna.

Idevág, hogy a szülők nem kis hálával szóltak egy tavaly őszi televíziós riportban a kezelések kifejezetten gyógyító hatásáról.

Ismerik a gyógyszert a drogambulanciákon és a Kék Pont Alapítványnál is, bár nem találkoztak még vele. A Nyírő Gyula Kórház drogambulanciáján dolgozó Gáspár Judit orvos így vélekedett:

- Ha patikában lehetne kapni, a drogosok akkor sem használnák, mert a gyermekek esetében fordított hatást vált ki. Bár elméletileg fokozza az aktivitást, a hiperaktív serdülőket kifejezetten megnyugtatja.

PéldákDe hogy minderről tudnak a tüntetést szervező bizottság munkatársai is, bizonyítja egy az Országos Gyógyszerészeti Intézettől kapott levél, amit Szepezdi Zsuzsanna osztályvezető fogalmazott. Az ehhez csatolt információkban olvasható, hogy: "Klinikai bizonyíték van rá, hogy a Ritalin gyermekkori alkalmazása nem okoz függőséget."

Az intézet főigazgató-helyettese, Borvendég János ugyanakkor elismerte, hogy a Ritalin elődjét, a Centedrint valóban betiltották a mellékhatások miatt.

- Két évvel ezelőtt azonban újraértékeltük a gyógyszert. Nemzetközi, tudományos vizsgálatok megállapították, hogy bizonyos esetekben, főleg hiperaktív gyermekeknél jó eredménnyel lehet alkalmazni a kezelésben. Tavaly éppen ezért újra törzskönyvezték a gyógyszert.

Végezetül az elrettentő, tengerentúli példák mellé pozitív hírekkel szolgált a Novartis Hungária Kft. egyik igazgatója, Németh Helga. Cége a gyógyszert eredetileg gyártó, svájci CIBA-GEIGY magyar vállalatának jogutódja.

- A készítményt 1958-ban fejlesztették ki. Azóta Európa országaiban, az USA-ban és Kanadában forgalmazzák a gyógyszerügyi hatóságok szigorú felügyelete mellett. Itthon gyógyszertárban nem kapható. A gyógyszer az igen nagy számú nemzetközi publikáció és hivatkozás szerint hatékony és biztonságos. A fiatalkori figyelemhiányos szindrómában (ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder) szenvedők fokozott addikcióra való hajlamát nemhogy növeli, hanem csökkenti - hivatkozik a Pediatrics szakfolyóirat legfrissebb közleményére.

Az intézet udvarán csöndesen beszélgetnek a gyerekek. Élvezik a tavaszi meleget. Ők mit sem tudnak a vitáról, a készülődő tüntetésről, amit kissé aggódva, de szakmai becsületük igazában bízva várnak az orvosok, és amire elszánt jelentkezők aláírásai gyülekeznek a szervezők budapesti irodájában.

Prém András Szendrei Lőrinc

| gyógyszer, Ritalin, pszichiátria, drog
2002-07-10 15:36:15
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop