A középkorúak szellemi hanyatlása nem köthető a marihuána használatához

Romló memóriájukért, feledékenységükért nem érdemes az alkalmanként elszívott füves cigit vagy más könnyű drogokat okolniuk a középkorú felnőtteknek - állítják egy brit tanulmány szerzői.

marihuána, memória, feledékenység | MTI Hírek 2012 ;9
Ugyanakkor a kutatók azt is hangsúlyozták, hogy a hosszan tartó, komolyabb droghasználat károsítja a mentális funkciókat.

Az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz 9 ezer, 50 év körüli felnőtt mentális funkcióit és memóriáját tesztelték. Az eredmények azt mutatták, hogy a semmivel nem teljesítettek rosszabbul azok, akik negyvenes éveikben könnyű drogokat, többnyire marihuánát használtak alkalmanként, mint azok, akik soha nem éltek ezekkel a szerekkel.

A vizsgálatba bevont embereket a mostani felmérés előtt, 42 éves korukban kérdezték ki droghasználatukról. A válaszadók 6 százaléka mondta, hogy a megelőző évben használt marihuánát, míg negyedük vallotta, hogy soha nem élt vele. A felmérésben tizenkét kábítószer használatáról érdeklődtek, a marihuánán kívül a listán voltak hallucinogén gombák, az amfetamin, az LSD, a kokain és az ecstasy. Ezekkel kapcsolatban a válaszadók 3-8 százaléka vallotta, hogy életében legalább egyszer kipróbálta.

"Az eredmények azt sugallják, hogy általánosságban, a népesség szintjén a múltbéli vagy akár jelenlegi illegális droghasználat nem feltétlenül függ össze a korai középkorúak romló kognitív funkcióival" - összegezte Alex Dregan kutatásvezető, a King\'s College London munkatársa.

A megkérdezettek között volt azonban egy olyan alcsoport, akiket életük során valamikor kezeltek drogfüggés miatt, náluk az 50 éves korban elvégzett kognitív tesztek gyengébb eredményt hoztak az átlagosnál.
| marihuána, memória, feledékenység
2012-01-06 04:52:47
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop