Romolhat a tizenéves marihuánafogyasztók memóriája és intelligenciája

Azok a fiatalok, akik 18 éves koruk előtt rászoknak a marihuána fogyasztására, tartós károsodást okozhatnak maguknak intelligenciájukban, memóriájukban és figyelmi képességeikben - állapították meg brit és amerikai kutatók hosszú távú tanulmányukban.

A nemzetközi kutatócsoport úgy találta, hogy a 18 éves kor előtti rendszeres marihuánahasználatnak neurotoxikus hatása lehet, de a szer 18 év feletti jelentős mértékű használata a vizsgálat eredménye szerint kevésbé káros az agyra.

Terrie Moffitt kutatásvezető, a King's College London professzora úgy véli, hogy a tanulmány kiterjedtsége és hosszúsága - a mintegy 1000 ember csaknem 40 éves koráig tartó követése - súlyt ad az eredménynek.

"Olyan különleges a tanulmány, hogy (eredménye alapján) meglehetősen biztos vagyok benne, hogy a kannabisz biztonságos a 18 évesnél idősebb agynak, de kockázatos a 18 évesnél fiatalabb agynak" - foglalta össze a szakember.

A kutatás másik vezetője Madeleine Meier volt, az amerikai Duke Egyetem munkatársa, akivel együtt Moffitt összesen 1037 új-zélandi ember adatait elemezte, akik valamennyien 1972-1973-ban születtek. A bevont önkéntesek 96 százaléka egészen mostanáig résztvevője maradt a tanulmánynak, 13 és 38 éves koruk között öt alkalommal kérdezték ki őket marihuánafogyasztásukról.

A résztvevőkkel 13 és 38 éves korukban részletes pszichológiai és kognitív teszteket is végeztettek. Úgy találták, hogy azok, akik kamaszként makacsul kitartottak a marihuána használata mellett, valamennyi teszten rosszabbul teljesítettek. Ugyanezeknél az embereknél memória- és figyelemzavar is gyakrabban jelentkezett, intelligenciahányadosuk (IQ) pedig 13 és 38 éves koruk között átlagosan 8 pontot csökkent.

"Azok a vizsgálati alanyok, akik felnőtt korukig, agyuk teljes kialakulásáig nem használtak marihuánát, nem mutattak hasonló mentális hanyatlást" - tette hozzá Moffitt.
| marihuána, memória, intelligencia, agyműködés
2012-08-28 20:31:58


data-full-width-responsive="true">