Munkával segíti adagjukhoz drogosokat egy dán magazin

Kábítószereseket alkalmaz az Illegal! című dán magazin, hogy legyen miből megvásárolniuk az adagjukat, és ne kényszerüljenek prostitúcióra vagy bűncselekmények elkövetésére.

kábítószer, függőség, munka | MTI Hírek11
A 2013 szeptemberében Michael Lodberg Olsen szociális munkás által alapított magazin eladott példányszámai azóta kétszeresér nőttek. Olsen tisztában van azzal, hogy az árusok feltehetően kábítószer vásárlására fordítják a fizetésüket.

A magazinnak két célja van: dekriminalizálni szeretné a kábítószer-élvezőket és munkalehetőséget kíván nyújtani számukra, hogy csökkentse a bűnözést és a prostitúciót - mondta el az AFP francia hírügynökségnek a lapalapító.

A kéthavonta megjelenő magazint hivatásos újságírók szerkesztik, és kizárólag kábítószerrel kapcsolatos témákkal foglalkozik, mint például a drogfogyasztás portugáliai dekriminalizálása.

A kábítószerek legalizálásáért folytatott harcában Lodberg Olsen azért küzd, hogy a kábítószer-függést elsősorban egészségügyi, ne pedig büntetőjogi kérdésként kezeljék.

Első számában az Illegal! azt írta, hogy a napi adagját lopás révén beszerző kábítószeres havonta 500 ezer koronájába (mintegy 20 millió forint) kerül a társadalomnak.

Egy boltban 5000 koronáért (200 ezer forint) kapható iPhone-t 500 koronáért adnak el az utcán. Egy kábítószeresnek 10 ezer koronányi árut kell ellopnia ahhoz, hogy 1000 koronára szert tegyen - írta a magazin.

A szociális munkás egy időben kisteherautóval közlekedett, amelyben a drogosok biztonságos körülmények között "lőhették be" magukat. Az úttörő kezdeményezést azóta a város is átvette: tavaly több tűcserés helyiséget nyitottak.

Újabb kezdeményezésének, a magazinnak jelenleg negyven alkalmazottja van, és az eladott példányszám a második számra 5000-ről 10 ezerre növekedett. Az árusok mintegy fele közép-európai bevándorló. Többségük nem kábítószer-fogyasztó, de az Illegal! mégis alkalmazza őket, miután a koppenhágai "Fedél nélkül" azért utasította el őket, mert nem dán állampolgárok.
| kábítószer, függőség, munka
2014-01-16 00:18:03
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop