Marihuánát ültetnek orvosi célokra Chilében

Latin-Amerikában elsőként Chilében termesztenek marihuánát gyógyászati célokra.

Az úttörő program célja, hogy rákos betegek fájdalmait enyhítsék az elültetett növényekből nyert olajjal. A szert kétszáz rákbeteg kapja, őket egy fővárosi hatóság és a fájdalomcsillapító terápiákat támogató, az orvosi célú marihuána legalizálása mellett kiálló Daya Alapítvány választja ki.

Az első 850 magot Hollandiából importálták, és szerdán egy ünnepélyes szertartás keretében készítették elő kiültetésre egy önkormányzati telken, a fővárostól délre.

A telek pontos elhelyezkedése titok, és elektromos árammal és szögesdróttal veszik körül, nehogy a termés illetéktelen kezekbe kerüljön. Legkésőbb áprilisban aratnak először, egy hónappal később kapják meg a rákbetegek a gyógykészítményt. A betegek klinikai vizsgálatban vesznek részt, amely a program terápiás eredményességét kutatja.

A chilei projekt illeszkedik abba a nemzetközi folyamatba, amely enyhít a marihuána orvosi és személyes használatát tiltó szabályokon. Az országban már 2005-ben engedélyezték az gyógyászati célú kannabiszt, de csak a mezőgazdasági hivatal hozzájárulásával. Ezt egyszer, 2011-ben, megadták, ám gyorsan vissza is vonták, mert az egészségügyi hatóság ellenezte.

A mostani projekthez a szervezők megnyerték az állam és egy egyetem támogatását. Az engedély egy évre szól, a Daya Alapítvány elnöke, Ana María Gazmuri színésznő azonban reméli, hogy meg fogják újítani.

| Chila, marihuána, gyógyászati cél, rák, daganat
2014-10-30 22:06:13


Kanadában kezdenek elfogyni a marihuánakészletek

Kezdenek elfogyni a marihuána készletek Kanadában, ahol három hete legalizálták a marihuána birtoklását és fogyasztását - számolt be róla a The New York Times .


USA: 157 év börtön

Az Egyesült Államokban 157 év börtönre ítéltek egy orvost, mert mértéktelenül írt fel olyan opiáttartalmú gyógyszereket, amelyek súlyos kábítószer-függőséget v...


Georgiában engedélyezték a marihuána fogyasztását

Georgiában az alkotmánybíróság megsemmisítette azokat a bírságokat, amelyekkel eddig a marihuána fogyasztását akadályozták, mondván, hogy a büntetés ellentmond a ka...


Nagy-Britanniában engedélyezik a marihuána orvosi célú felhasználását

Nagy-Britanniában engedélyezik a marihuána orvosi célú felhasználását. Az erről szóló döntést csütörtökön jelentette be Sajid Javid belügyminiszter, hozzátéve, ...


Könnyítenék Svájcban a marihuána legális használatát

A svájci kormány tovább akarja könnyíteni a marihuána orvosi és rekreációs célú legális használatát.