Nem minden kutató lát veszélyt az Extasy tablettában

Amanda tavaly kezdte használni, azóta már vagy fél tucatszor élt vele.

Extasy, tabletta, drog, veszély | The New York Times Health News Service   Medincorp | Abel, D.

A 20 éves bostoni diáklány tudja, hogy állandó agykárosodással járhat, de a puha, meleg érzés, amit az anyagtól kap, minden alkalommal feledteti vele a lehetséges súlyos betegséget.

"Csinálhatnék még egy csomó dolgot, ami sokkal ártalmasabb lenne számomra" - mondja Amanda, aki vezetéknevének elhallgatását kérte.

Az elmúlt években sokat írtak már az Extasy terjedéséről. Ez egy hangulatot befolyásoló szer, amelynek látszólag ellentmondó hatásai vannak - megnövekedett energia, szapora szívverés, közvetlen viselkedés váltakozva egy békés, csöndesen eufórikus érzéssel.

Annak ellenére, hogy az Extasyt sokan az ifjúság körében terjedő országos járványnak tartják, egyes kutatók Amanda álláspontján vannak, és azt mondják, nem dőlt el annak a kérdése, vajon valóban veszélyes-e a drog.

Rick Dobin, a Harvardon működő Kennedy School of Government végzett hallgatója megalapította a Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies nevű nonprofit csoportot, amely az Extasyhoz hasonló drogok esetében vizsgálja az ellenük és mellettük szóló érveket. A csoport keményen érvel azzal, hogy a tudósok nem találtak elég bizonyítékot az Extasyt betiltása mellett.

Amikor az Extasy a 80-as éveke elején újra felbukkant, a hívei azzal érveltek, hogy hasonló az LSD-hez, csak nincsenek hallucinogén hatásai, és nem lehet rászokni, mint a kokainra vagy a heroinra. A kábítószerekkel foglalkozó hivatal az illegális anyag-kategóriába sorolta és gyorsan betiltotta.

Az Extasy eleinte a klubokba járó, nagyvárosi diákok kedvenc drogja volt, de a 90-es évek elejétől szerte az országban elterjedt mint a fiatalok népszerű kábítószere.

2000-ben a vámhivatalnokok 9,3 millió "partibogyót" foglaltak le, ami jóval meghaladja az 1999-es 3,5 vagy az 1998-as 750 ezret.

"Ez az utóbbi pár év legmenőbb drogja a középiskolások és az egyetemisták körében".

Az elmúlt hónapban a vám- és pénzügyőrség bejelentette, hogy egyre több repülőgépen utazó csempészi az Extasyt a testébe rejtett tubusokban.

Megjelent: The Boston Globe

| Extasy, tabletta, drog, veszély
2002-07-31 17:51:34
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop