Szakemberek tanácskozása a marijuana orvosi alkalmazásáról

WASHINGTON - A marijuana esetleges orvosi alkalmazása már évek óta viták kereszttüzében áll, és az USA egyes tagállamai már engedélyezték is a növény ilyen felhasználásást, ugyanakkor a szövetségi kormányzat arra figyelmeztett, hogy ez komoly gondokhoz vezethet az érintett államokban.

marijuana, orvosi, alkalmazás, AIDS, rák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, HIV, fertőzés, HIV-fertőzés, rosszindulatú daganat | The New York Times Health News Service   Medincorp | Christensen, D.

A vita lezárást egyre többen sürgetik, ezért számos szakértő, közöttük a National Institutes of Health tanácsadói arra kérték a szövetségi kormányzatot, hogy kezdeményezzen klinikai vizsgálatokat annak megállapítására, hogy milyen orvosi alkalmazhatósága van a marijuana füstjének, különösen az AIDS és a rák következtében fellépő hányinger, hányás és súlycsökkenés kezelésében.

A kérésnek eleget tett a kormányzat, és arra utasította az Institute of Medicine-t (IOM), egyik tanácsadó szervét, hogy dolgozza ki egy ilyen kutatás tudományos és technikai feltételeit.

Egy nyílt ülésen az IOM képviselői meghallgatták annak a több mint 20 személynek a beszámolóját, akik azt állították, hogy rajtuk illetve családtagjaikon sokat segített a marijuana, akár fájdalomcsillapítóként, akár étvágyjavítóként vagy a mániás depresszióhoz társuló hangulati ingadozások enyhítésére.

Egy charlotteville-i AIDS-beteg, Joe Baker így fogalmazott: "Minden nap egy nagy dilemmával krülök szembe. A tudományos publikációk és az ismerős orvosok szerint a marijuana a terápiában hatékonyan alkalmazható, és azt állítják, hogy jól teszem, amit teszek. A kormány és a politikusok szerint viszont helytelen dolgot művelek."

Az amerikai kormányzat drogokkal foglalkozó szervezetei szerint a páciensek szubjektív élményein kívül semmilyen kézzelfogható bizonyítéka sincs annak, hogy a marijuana orvosilag hatékony. A növény terápiás alkalmazhatóságát ugyanakkor legutóbb a '60-70-es években vizsgálták.

A National Institute on Drug Abuse-t - az egyetlen szervezetet, amely engedélyezheti az amerikai kutatóknak, hogy marijuanával kísérletezzenek - rengeteg támadás érte a kutatók és a páciensek ügyvédei részéről azért, mert nem járult hozzá ahhoz, hogy ilyen irányú kutatásokat végezzenek.

Kaliforniában és Arizonában viszont újabban engedélyezték a marijuana birtoklását - kizárólag orvosilag indokolt esetekben -, és ez újból felélesztette az orvosi és politikai vitákat.

Az IOM egyik idén véget érő vizsgálatsorozatának keretén belül valószínűleg a hatóanyag bevitelének több formáját - füst, inhaláló, tabletta - is tesztelni fogják.

A bizottság emellett a marijuanának az egészségre és a viselkedésre gyakorolt hatásait is vizsgálni fogja. Azt is szeretnék megállapítani, hogy igaz-e az a vélemény, mely szerint a marijuana csak a kezdet, amely után a fogyasztók egyre keményebb drogokhoz nyúlnak, például heroinhoz és kokainhoz.

A marijuana orvosi célú legalizálása igen összetett és nehezen megoldható kérdés, ezért a vizsgálatokban kizárólag tudományos szempontokat veszünk figyelembe, tudtuk meg dr. John A. Bensontól, az Ann Arbor-i Michigan Egyetem tanárától, aki az IOM kutatásaiért felelős.

"Lehet, hogy a jelentésünk alapján a politikusok megváltoztatják a döntésüket, mi azonban semmiféle változtatást nem javasolunk majd a jogszabályok terén," közölte dr. Benson.

A marijuana hatóanyaga, a THC tabletta formájában már kapható, és az FDA már engedélyezte is. Sok aktivista szerint viszont a növény füstje sokkal hatékonyabb a betegek nagyobb részénél, főként azoknál, akik emésztési zavarokkal küszködnek.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| marijuana, orvosi, alkalmazás, AIDS, rák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, HIV, fertőzés, HIV-fertőzés
2002-07-31 20:01:56
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop