A kokain agykárosító hatásáról

A rendszeres kokainfogyasztás agykárosodáshoz vezethet, a szer a az agysejtek működési zavarát, károsodását, pusztulását okozhatja.
A kokain folyamatosan ingerli az idegsejteket, gátolja az idegsejtekben a dopamin felvételét. A dopamin agyi ingerületátvivő anyag, amely az agykéreg különböző területein fejti ki a hatását, és felelős a kábítószer-függőségért és az örömérzet kialakulásáért is.
A kokain bevételét követően, az örömérzéssel egyidőben az agyszövetben megnő a dopamin szint, majd a mámor elmúlását követően pedig lezuhan.

kokain, agykárosító hatás, függőség, addikció | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Farkas, M.
Amerikai kutatók összesen 70, hasonló korú, nemű, fajú ember agyszövet mintáját vizsgálták meg, közülük 35 kokainfüggő és 35 nem kokainfüggő volt és hasonló volt a halálok. Meghatározták az agysejtek dopamin szintjét, és megállapították, hogy a dopamin szint alacsonyabbak volt a kokainfüggőknél, mint a kontroll csoport tagjainál, legalacsonyabb pedig azoknál, akik korábban depresszióban szenvedtek.
Az agy túlérzékeny válasza a kokainfüggők esetében a depresszió és szorongás. Ráadásul, akiknél e tünetek fellépnek, sokkal könnyebben drogfüggővé válnak és nehezebben is tudnak leszokni róla.
Az agykárosodás tartós és visszafordíthatatlan voltának megállapításához további kutatások szükségesek.
A Michigan Egyetem kutatóira még egy nagy feladat vár: meg kell határozniuk a dopamin neuronok és az idegsejtnyúlványok számát az agyszövet mintákban. Ha úgy találják, hogy a kokain felhasználókban nem csökkent az idegsejtek száma, akkor vélhetően a kokain stimuláló hatására a sejtek csökkentik a dopamin elválasztást. Ha az idegsejtek száma csökkent, akkor agysejtpusztulásról van szó. Ellenben, ha a károsodás visszafordíthatónak tűnik, akkor még fel kell deríteni azt az eljárást, amely a pusztulást visszafordíthatja.
| kokain, agykárosító hatás, függőség, addikció
2005-06-10 11:15:44
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop