Unalom, stressz, sok pénz, drog

A Columbia Egyetemen felmérést készítettek a kamaszkorú fiatalokról és szüleikről a drog- és alkoholfogyasztást illetően. Megállapították, hogy három kockázati tényező létezik, amely elősegíti a tudatot befolyásoló szerek használatát ebben az életkorban: az unalom, a stressz, és a túl sok zsebpénz.

drog, stressz, unalom | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Dobos, L.
Kiderült, hogy a gyerekek mintegy 55 százaléka veszélyeztetett, és az is, hogy a legjobb megelőzés a szülőkkel való jó kapcsolat.
A tanulmány szerint a 12-17 éves, unatkozó, heti 25 dollárnál több zsebpénzzel rendelkező gyerekek 50 százalékkal gyakrabban dohányoznak, isznak, vagy drogoznak, mint társaik. Hasonló veszélyforrás a stressz, bár inkább a lányok között gyakoribb.
A tanulmány néhány fontosabb megállapítása:
• Az első alkoholfogyasztás átlagosan 12 éves korban történik, az első cigaretta 12 és féléves korban, az első marihuána szívás 14 éves korban.
• Több mint 5 millió 12-17 éves gyerek, azaz 20 százalék állítja, hogy egy órán belül hozzá tud jutni a marihuánához.
• Az 1200-nál nagyobb létszámú iskolába járók kétszer akkora veszélynek vannak kitéve a drogot illetően, mint akik egy 800 diáknál kisebb létszámú iskolába járnak.
Az országos marihuána-ellenes projekt szóvivője, Bruce Mirken szerint azonban a tanulmányban semmi új nincs, közhelyeket állapít meg, és nem foglalkozik a valódi problémával, azzal, tudniillik, hogy a fű tiltása sehova sem vezetett.
– A több évtizedes „mondj nemet”-propaganda és a több millió letartóztatás ellenére a kamaszok még mindig azt mondják, könnyebb füvet vásárolni, mint sört– állítja.
| drog, stressz, unalom
2005-06-10 18:01:39


data-full-width-responsive="true">