Lesz-e drograzzia az egyetemeken?

rendőrség, kábítószer, diák, egyetem | Népszabadság   Népszabadság
Az iskola folyosóin hirtelen felgyulladnak a fények, egyenruhás, kutyás rendőrök tucatjai özönlenek be a főbejáraton, és néhány percen belül a diákok már tarkóra tett kézzel a fal felé fordulva, rettegve várják a motozást. Egyetlen vigaszuk marad csupán, a drograzzia miatt legalább a matematikaóra elmarad.

Valahogy így képzelhetnénk el az elmúlt hetek újsághírét: tanórák közötti szünetben kábítószert fogyasztó diákokat leplezett le a rendőrség több budapesti gimnáziumban.

Ami tény: az utóbbi időben csaknem tíz fővárosi iskolából érkezett bejelentés a rendőrségre drogot árusító vagy fogyasztó diákokról.

- Szó sincs arról, hogy razziáztunk volna a tanintézményekben - szögezi le Oláh Miklós őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság kábítószerosztályának vezetője. - Ketten, hárman civil ruhában elbeszélgettünk a pedagógusokkal és a gyerekekkel. Az egyik most kipattant ügyön például már három hónapja dolgoztunk. Ebből is látszik, elsősorban nem az a célunk, hogy ripsz-ropsz tetten érjük a vécében marihuánás cigarettát szívó diákokat. Sokkal inkább, hogy a kábítószer-fogyasztást visszaszorítsuk, a drogterjesztőket pedig elkapjuk.

A konkrét történeteket vizsgálva úgy tűnik: a pedagógusok, és a szülők többségének fogalma sincs, mit tegyen akkor, ha például a tudomására jut, hogy egy bulin az egyik gyerek kábítószert adott a társainak. A forgatókönyv legtöbbször azonos. Az esetet otthon kifecsegő kamasz szülője bemegy az iskolába, megosztja az értesüléseit az osztályfőnökkel, aki az igazgatóhoz rohan. Az iskola vezetője - valószínűleg a felelősségtől akar mielőbb megszabadulni - szinte azonnal a rendőrséget tárcsázza. Pedig - ismeri el Oláh Miklós is - mielőtt feljelentést tenne, beszélhetne az érintett gyerekekkel és a szüleikkel, kérhetné prevenciós, egészségügyi szakemberek segítségét, valamint nem ártana az sem, ha jogászokkal konzultálna. Mert abban a pillanatban, hogy a rendőrséghez fordul, a tanulói ellen büntetőügyben komoly, akár bírósági ítélettel végződő eljárás indulhat.

- Szeretném nyomatékosítani: a pedagógusnak nincs automatikusan feljelentési kötelezettsége, ha kábítószerező gyerekekről hall - mondja dr. Pelle Andrea ügyvéd, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvivője. - Ráadásul a pedagógusetikai kódexben szerepel a titoktartás kötelessége, amely nagyon hasonlít az orvosi, gyónási és ügyvédi titoktartáshoz. A bizalmasan megszerzett információkat az érintettek tudta és beleegyezése nélkül nem etikus kiadni. Sajnos a Btk. szigorítása kapcsán a kormányzati retorika egyfolytában azt hangsúlyozta, hogy a kábítószer-fogyasztás bűncselekmény, a kábítószeresek bűnözők, logikus, hogy az emberek most a rendőrségtől várnak segítséget. Közben senki nem számol a következményekkel: a gyerekek bizalma elvész, félnek a feljelentő tanáraiktól, de a társaiktól is, hiszen ezek a rendőrségi eljárások gyakorta arra alapoznak, hogy egyik diák vall a másik ellen.

A mostani rendőrségi vizsgálatok egyelőre nem érintik az egyetemeket. Egyetlen felsőoktatási intézményből sem érkezett még kábítószer-fogyasztásra, -terjesztésre vonatkozó bejelentés. A nyomozók az egyetemeken is tarthatnának razziát, szerintük biztosan előfordulnak ott is hasonló esetek, ám az ottani tanárok és intézményvezetők másképp mérlegelik, mi tartozik a rendőrségre. A helyzetük azért egyszerűbb egy kicsit, mivel a gondjaikra bízott diákok jogilag már felnőttnek tekinthetők.

- Nehéz meghúzni, hogy hol van az a határ, amikor a rendőrségi bejelentés nem mérlegelés kérdése, hanem a szülő és pedagógus kötelessége - mondja Oláh Miklós. - Ezt a döntési felelősséget azonban általában nem szívesen vállalják fel az érintett felnőttek. Érthető okokból, hiszen amiről szó van - kábítószer fogyasztása vagy árusítása -, hivatalból üldözendő bűncselekmény. A mérlegelés ezért egyelőre valóban ránk marad. Naponta átlagban három-négy bejelentést kapunk hasonló ügyekben, és mivel a felelősséget már nem tolhatjuk tovább, nekünk kell súlyozni közöttük. Döntenünk kell, hogy kiből lesz tanú és kiből gyanúsított, mikor tehetjük meg, hogy akár mondvacsinált okokra hivatkozva eltekintünk a gyerekek kihallgatásától, vagy beérjük egy figyelmeztető ejnye-ejnyével, és mikor zárjuk le esetleg vádemelési javaslattal a nyomozást. De nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy a felmérések szerint a budapesti középiskolások kétharmada kipróbált már valamilyen kábítószert.

| rendőrség, kábítószer, diák, egyetem
2002-07-10 13:36:23
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop