Egy tabletta ezer forint

Újabb orvosságot törzskönyvezett az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) a kábítószer-fogyasztók gyógykezelésére. Az egyéves kúra költsége 365 ezer forint. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nem támogatja a drogbetegek orvosságát. A következő parlamentre vár annak eldöntése, hogy a terápia költségét a biztosító vagy az állam állja-e. Becslések szerint hazánkban 30-50 ezer drogfüggő él.

A pszichiátriai szakmai kollégium is javasolta annak az új orvosságnak a törzskönyvezését - ezt az Országos Gyógyszerészeti Intézet végzi -, amely segíthet a kábítószer-fogyasztók gyógyulásában. Veér András pszichiáter, a kábítószerügyi tárcaközi bizottság elnöke lapunk munkatársának elmondta: az új készítmény a szervezet azon receptoraihoz kötődik, amelyekhez a heroin- és az ópiáttartalmú kábítószerek. Orvosi jelentősége, hogy a kábítószer fogyasztását abbahagyóknál megszünteti az elvonási tüneteket. Egyébként hiába is vennék be a drogot, az új készítmény semlegesítené. Hazánkban még nincsenek tapasztalatok az új orvosságról, de más országok ezzel kapcsolatos szakmai tanulmányaiból kiderül, hogy az alkoholt és az amfetaminszármazékokat fogyasztóknál is hasonló a hatása. Az orvosságot legalább egy évig mindennap szedni kell. Egy tabletta ezer forintba kerül. Az éves kezelés költsége 365 ezer forint, ötöde a heroint élvező egyévi kábítószer-kiadásának.

Veér András jónak tartaná, ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) hozzájárulna a kábítószer-fogyasztók gyógyszereinek árához. Ellenkező esetben biztosra vehető, hogy a drogosok nem váltják azt ki a patikában. Megoldás lehetne, hogy - hasonlóan más betegségekhez - külön keretből fizesse ezt a gyógyszerár-támogatást is a biztosító.

Hamvas Józseftől, az OEP főgyógyszerészétől megtudtuk: az egészségbiztosító idei költségvetése nem tartalmazza a kábítószer-fogyasztók gyógyszeres terápiájának költségeit. A főgyógyszerész szerint az új parlamentnek először azt kellene tisztáznia, hogy állami vagy biztosítói feladat-e a betegek gyógyszeres terápiájának a finanszírozása. Ha úgy döntenek a honatyák, hogy az ügy az OEP-re tartozik, úgy elő kell teremteni a szükséges pénzt is. Az egészségbiztosító idei, 102 milliárd forintos gyógyszerár-támogatási költségvetéséből nem támogathatók e drága kezelések.

Veér Andrástól megtudtuk, hogy becslések szerint hazánkban 30-50 ezer drogfüggő él és 300-400 ezren már kipróbáltak valamilyen kábítószert. Tavaly 333-an vesztették életüket kábítószer vagy különféle nyugtató orvosságok túladagolása miatt.

| kábítószer-fogyasztó, Országos Gyógyszerészeti Intézet, drog, gyógyszer
2002-07-10 11:29:32

Web Design & Development Prowebshop