Szeptembertől drogszondateszt a közutakon

drog, teszt, rendőrség | Népszabadság   Népszabadság
A Népszabadság értesülése szerint a rendőrség szeptember 15-től országos közlekedésbiztonsági akciósorozat keretében próbálja ki azokat a drogszondákat, amelyeket az e témában kiírt tenderre küldtek be a gyártó cégek. Az ORFK illetékesei azt tervezik, a mobil drogellenőrző készülékek használatának gyakorlati tapasztalatai alapján döntenek arról, melyik készülékből vásárol - pénzügyi lehetőségei szerint - majd nagyobb mennyiséget a rendőrség.

Március óta minősül önálló közlekedési szabálysértésnek, illetve bűncselekménynek az, ha valaki kábítószer hatása alatt vezet gépkocsit. A rendőrség számára azonban egyelőre megoldhatatlan feladatot jelent a drogos sofőrök kiszűrése.

Míg a sör, a bor vagy a tömény szesz fogyasztása ugyanazzal a szondával kiszűrhető, a drogok - eltérő hatásmechanizmusuk miatt - eddig egyszerűen alkalmazható eszközökkel nem voltak kimutathatók. Ma azonban már léteznek olyan kisméretű, viszonylag olcsó, köny- nyen kezelhető eszközök, amelyekkel a helyszínen megállapítható, fogyasz-tott-e drogot a sofőr. Az Országos Rendőr-főkapitányság pályázatára öt cég küldte el termékeit. Ezeket szeptember 15-től folyamatosan, közlekedési ellenőrzéseken próbálják ki. A felajánlott drogszondákat orvosok, rendőrök közösen tesztelik majd.

| drog, teszt, rendőrség
2002-07-10 14:48:45
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop