Clinton drogellenes harcot hirdet

drog, Clinton, politika | Népszabadság   Népszabadság
A kábítószer elleni fellépés nemzetközi hatékonyságát próbálja növelni az ENSZ rendkívüli közgyűlése. A hétfőn (a drogellenes világegyezmény tizedik évfordulóján) New Yorkban kezdődött fórumon 35 államfő is részt vesz, a magyar küldöttséget Kökény Mihály népjóléti miniszter vezeti.

Elméletben egyetértés van: az egész régiókat átfogó, "nagyvállalati alapon" szervezett narkógazdaság sok helyütt magát a politikai rendszert és a társadalom alapjait fenyegeti. Világszerte 190 millióan rabjai a kábítószernek, amelynek csak mintegy egytizedét foglalják le a vámosok. A legnagyobb fizetőképes kereslet az Egyesült Államokban mutatkozik, ahol évi tízmilliárd dollárt költenek a narkóbűnözés visszaszorítására (és feleennyit a megelőzésre). Kofi Annan ENSZ-főtitkár olyan tervet szorgalmaz, amely tíz éven belül globálisan felszámolná a kábítószer alapanyagainak termesztését. Ez gazdaságilag lesz nehéz, a többi kérdésben politikai csaták tehetik semmissé a jó szándékú kezdeményezéseket. Latin-Amerika és Ázsia érintett országai a fejlett fogyasztó államokra hárítják a felelősséget, az utóbbiak természetesen fordítva gondolják.

A kábítószer-maffiák az utóbbi időben elszenvedtek néhány komoly csapást a rendőröktől, de a jelek szerint átcsoportosították erőiket. A kissé visszaszorult kolumbiai és mexikói csoportok helyébe orosz, japán és kínai szervezett bűnözőgárda lépett, egyebek között felhasználva a legkorszerűbb elektronikus bankeszközöket pénzmosásra. Clinton amerikai elnök (közvéleménye nyomására) a gazdasági-társadalmi összefüggések taglalása helyett a bűnüldözési eszközök konkrét fejlesztését, a határőrizet és a bevándorlás szigorítását, valamint a kábítószergyártás vegyi alapanyagainak ellenőrzését sürgeti.

| drog, Clinton, politika
2002-07-10 11:51:47
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop