Az opioidok okozzák minden ötödik fiatal halálát az USA-ban

Az opioidokkal függött össze minden ötödik fiatal felnőtt halála az Egyesült Államokban 2016-ban egy új tanulmány szerint, melyet a torontói St. Michael kórház kutatói az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) adatait feldolgozva a JAMA Network Open című folyóiratban közöltek.

opiáttúladagolási járvány, vényköteles fájdalomcsillapító, túladagolás | InforMed Hírek14   InforMed | Kovács, J.

Az opioidok a legerősebb fájdalomcsillapítók, lehetnek természetes, félszintetikus vagy szintetikus vegyületek. 2016-ban minden 65. amerikai halálát opioid fájdalomcsillapítók okozták, ami 2001-hez képest háromszoros növekedést jelent.

Az opioidok miatt meghaltak több mint kétharmada férfi volt. A 24-35 éves fiatal felnőttek körében volt a legmagasabb a halálozási arány: ebben a halálesetek 20 százalékáért az opioidok voltak a felelősek, míg 2001-ben ez az arány még csak 4 százalék volt.

A többi korcsoportban ez a szám kisebb, de még így sem elhanyagolható. 2016-ban többen haltak meg idejekorán az opioidok miatt, mint az AIDS, a magas vérnyomás és a tüdőgyulladás miatt. A CDC adatai szerint az opioidok, beleértve a vényköteles változatokat, a heroin és a fentanil rekordot jelentő több mint 42 ezer amerikai halálát okozták 2016-ban.

"Az opioidokkal összefüggő korai halálozás már most óriási és egyre csak növekvő közegészségügyi terhet ró az Egyesült Államokra" - írták a kutatók, hangsúlyozva, hogy mindez jól jelzi az alaposan kidolgozott programok és irányelvek szükségességét.

| opiáttúladagolási járvány, vényköteles fájdalomcsillapító, túladagolás
2018-06-07 06:29:38
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop