Hirdetés

Betiltottak minden szintetikus tudatmódosító szert Belgiumban

Egy friss királyi rendelet érelmében betiltották minden szintetikus tudatmódosító szer terjesztését, birtoklását és használatát Belgiumban - közölte a La Libre Belgique belga napilap csütörtökön.

szintetikus tudatmódosító szer, szintetikus kábítószer, drog |

MTI Hírek13 | MTI

Mint elmondták, a határozat általános érvényű tilalmat rendel el minden szintetikus kábítószerre. Az új jogszabály értelmében büntethető az ilyen típusú szerek bárminemű birtoklása és terjesztése.

A belga szövetségi rendőrség kábítószerügyekkel foglalkozó részlegének tájékoztatása szerint a természetes alapú szerek használatához képest Belgiumban alulmarad a legtöbb esetben kínai laboratóriumokból származó szintetikus drogok használata.

A természetes alapú szereknél a szintetikus anyagok sokkal erősebb hatásúak, ezért veszélyesebbek. A szintetikus anyagokból létrehozott drogok használata a módosult tudatállapot mellett gyakran pánikrohamot, szívritmuszavart, sok esetben halált is okozhat, ahogyan ezt számos belgiumi példa is bizonyítja - tették hozzá.

Az Európai Unió drogügynökségének (EMCDDA) júniusi jelentése szerint a fiatal felnőttek körében az elmúlt években csökkenőben van a kannabisz fogyasztása, ugyanakkor az ecstasy, a kokain és az amfetaminok használata 2007-óta folyamatosan nő, ahogy egyre elterjedtebbek az új szintetikus pszichoaktív anyagok is.

Az ügynökség megjegyezte, hogy a heroin elérhetősége 2010 után jelentősen csökkent, ugyanakkor más opioidok kezdenek dominálni a kábítószerrel összefüggő halálesetek között. 2015-ben a toxikológiai eredmények szerint az opiátok az összes halálozás körülbelül feléhez járultak hozzá, ezeket rendszerint más pszichoaktív anyagokkal együtt találták az elhunytak szervezetében.

szintetikus tudatmódosító szer, szintetikus kábítószer, drog

2017-10-08 00:06:24

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop