Hirdetés

Csaknem 80 százalékkal nőtt az amerikai heroinfüggők száma 2007 óta

Csaknem 80 százalékkal nőtt a heroinfüggők száma az Egyesült Államokban 2007 óta, jelenleg mintegy 290 ezren vannak az országban.

drog, heroin, Amerika, kábítószer |

MTI Hírek13 | MTI

Más drogok, köztük a kokain, jóval elterjedtebbek, de a heroin veszélyesebb, mint számos más narkotikum.

Jelenleg az Egyesült Államokban naponta 125-en halnak meg illegális szerek miatt, közülük 78 embernek heroin vagy más opioid okozza a halálát - derült ki az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) statisztikájából. Csak 2014-ben 29 ezren haltak meg a drog miatt.

A heroin térhódításának oka az Egyesült Államokban David Rosenbloom, a Bostoni Egyetem kutatója szerint elsősorban a fájdalomcsillapítók orvosi felírása.

"A ma opioidot használók 80 százalékának korábban fájdalomcsillapítókat írt fel az orvosa" - fejtette ki Rosenbloom, aki szerint az 1990-es évek óta az amerikai orvosok egyre erősebb fájdalomcsillapítókat írnak fel, például Oxycontint és Vicodint, melyek hatóanyaga hasonlít a heroinéra. "Az emberek idővel heroinra váltanak, mert az olcsóbb és könnyebb hozzájutni".

Robert DuPont, a kábítószerrel való visszaéléssel foglalkozó országos intézet alapítója szerint az elmélet nem helytálló.

"Sokaknak már azelőtt volt kapcsolata droggal, hogy fájdalomcsillapítót fogyasztott volna" - mondta DuPont, aki szerint a fő ok az, hogy ma egyszerűbb hozzájutni a heroinhoz.

A vásárlóknak korábban veszélyes városnegyedekbe kellett menniük, hogy drogot vegyenek. "Ma a heroin jön hozzájuk" - mondta el a szakértő az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) egyik rendezvényén.

Nem ez az első alkalom, hogy "elárasztja" a heroin az Egyesült Államokat: az 1970-es években is ez történt.

Akkoriban a drogfogyasztás büntetendőségét törvénybe foglalták. 1975-ben Nelson Rockefeller, New York akkori kormányzója törvénybe foglaltatta, hogy 114 gramm heroin birtoklása legalább 15 évnyi börtönnel büntetendő. A törvénynek és a DEA intézkedéseinek hatására a halálos túladagolások száma 1975 és 1980 között 2000-ről 800-ra csökkent.

Ma az amerikai hatóságok elsősorban a megelőzésre és a terápiára helyezik a hangsúlyt, hogy a függők számát csökkentsék. Barack Obama elnök az Egyesült Államokat "a második esély országának" nevezte a drogfüggők számára is.

A szenátus március elején elfogadott egy törvényt a "heroinjárvány" legyőzésére, amely alapján anyagi támogatást kell nyújtani a függők terápiájához és ahhoz, hogy visszatérhessenek a társadalomba.

drog, heroin, Amerika, kábítószer

2016-03-31 14:31:00

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop