Engedélyezték az első marihuánaültetvényeket Uruguayban

Engedélyezték Uruguayban az első kereskedelmi célú marihuánaültetvényeket.

Két külföldi érdekeltségű uruguayi vállalkozás kapta meg a szükséges engedélyeket, ennek eredményeképpen nyolc hónapon belül legálisan lehet vásárolni kannabiszt a gyógyszertárakban - közölte csütörtökön Montevideóban Juan Andrés Roballo, droghatóság vezetője.

Az Uruguayban élő, regisztrált fogyasztók havonta legfeljebb 40 gramm kannabiszt vásárolhatnak, a szert kizárólag gyógyszertárakban lehet eladni. Grammonkénti ára a becslések szerint valamivel egy dollár fölött.

A tervek szerint évente összesen két tonna marihuánát termelnek az ültetvényeken, de az állampolgárok és a külföldi nemzetiségű állandó lakosok is vállalkozhatnak marihuána termesztésre. Fejenként hat növény nevelésére kérhetnek engedélyt, amelyet a postahivatalokban lehet igényelni. A saját fogyasztásra termelők 480 grammnyi "füvet" használhatnak fel évente.

Az országban 2013-ban fogadták el az akkori elnök, José Mujica kormányának kezdeményezésére a törvényt, amely legalizálta a marihuána termelését, eladását és fogyasztását. Ezzel a dél-amerikai ország lett az első a világon, ahol a teljes marihuána-előállítási és -értékesítési lánc törvényessé vált. Mujica korábban elmondta, a cél elsősorban a drogkereskedelemből élők elleni fellépés, de hívei szerint segíthet a kemény drogot fogyasztók számának csökkentésében is. A szabályozást ugyanakkor bírálta az ellenzék, számos egészségügyi szakember és a gyógyszer-kereskedelmi ágazat.

Az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrzési Hivatala (INCB) aggodalommal figyelte a marihuána rekreációs célra való engedélyezését az amerikai kontinensen. Álláspontja szerint az ilyen legalizálás ellentétes az 1961-es Egységes Kábítószer-egyezmény rendelkezéseivel. Az egyezmény - amelynek Uruguay is részese - kizárólag orvosi és tudományos célokra engedélyezi a kannabisz használatát.

| marihuána, Uruguay, marihuánaültetvény
2015-10-05 12:53:35
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop