Hirdetés

Külföldről vihették be Lengyelországba a tömeges mérgezést okozó partidrogot

Valószínűleg külföldről származik a tömeges lengyelországi mérgezést okozó partidrog, a lengyel rendőrség ezért az Europolhoz és az Interpolhoz fordult segítségért - közölte Miroslaw Schossler, a lengyel országos rendőrfőkapitány helyettese keddi varsói sajtóértekezletén.

kábítószer, partidrog, Lengyelország |

MTI Hírek12

A múlt csütörtökön kezdődött mérgezéshullám által leginkább érintett sziléziai vajdaságban már mintegy 250-en szorultak kórházi ápolásra, két ember állapota válságos. A feltehetően a Felség (Mocarz) néven terjesztett szer a nagy-lengyelországi vajdaságban, továbbá a fővárosban és a délkelet-lengyelországi Rzeszówban is okozott mérgezéseket. Rzeszówban kedden egy fiatalember mérgezés következtében elhunyt, s a TVN24-nek nyilatkozó orvos a Felség nevű szert jelölte meg a halál valószínű okaként.

A varsói országos rendőr-főkapitányságon tartott sajtóértekezleten Schossler elmondta: hétfő éjjel a sziléziai rendőrség 3 személyt vett őrizetbe, köztük egy 20 éves fiatalembert, akit a "Felség" fő lengyelországi terjesztőjének tartanak.

A sziléziai vajdaság központjában, Katowicében a rendőrség az elmúlt hét vége óta már összesen 13, a partidrogok törvénytelen terjesztésével gyanúsított személyt vett őrizetbe. Schossler szerint minden jel arra vall, hogy ezek egy szervezett, Katowicén kívül is működő hálózat tagjai.

Grzegorz Karpinski rendőrfőkapitány a sajtóértekezleten elmondta: másfél ezer rendőr bevonásával országos kábítószer-ellenes akció zajlik. A belügyminisztérium és több országos intézmény bevonásával egy koordinációs csoportot állítanak fel a partidrogokkal történő visszaélés elleni harcra. A lengyel környezet-egészségügyi intézet (GIS) telefonos segélyvonalat indított, melyen a partidrogok okozta problémák kezeléséről lehet tájékozódni, valamint a terjesztők felderítését elősegítő információkat továbbítani a nyomozó szervek felé.

Lengyelországban 2010-ben tiltották be a partidrogok bolti árusítását. A kábítószer azonban internetes boltokban, játéktermekben továbbra is kapható. A kábítószerrel való visszaélés megelőzéséről szóló törvényt ezért megszigorították: a július elején hatályba lépett módosítás értelmében az eddig ismert partidrogok kábítószernek minősülnek. Ezért nemcsak árusításuk, hanem gyártásuk és birtoklásuk is büntethető. A törvény tartalmazza 114, a partidrogok gyártásához használt hatóanyag listáját, az újabban kifejlesztett szerekre azonban továbbra sem terjed ki.

kábítószer, partidrog, Lengyelország

2015-07-15 17:49:04

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop