Hirdetés

Megnőtt a marihuánát használó terhes nők aránya Amerikában

A utóbbi években megnőtt a marihuánát használó terhes nők aránya az Egyesült Államokban, a trend különösen a várandós tinédzserek és fiatal felnőttek körében figyelhető meg - közölte egy új amerikai tanulmány.

marihuána, cannabis, THC, terhes nők, állapotos nők marihuánafogyasztása |

MTI Hírek13 | MTI

A 18 éven aluli, gyermeket váró kamaszoknak 2009-ben még 13 százaléka használt marihuánát, 2016-ban azonban már majdnem 22 százaléka. A vizsgált időszakban a 18 és 24 év közötti állapotos nők marihuánafogyasztása 10 százalékról 19 százalékra nőtt. Az összes vizsgált korcsoportot tekintve a kutatás kezdetétől a végéig 4 százalékról 7 százalékra emelkedett a marihuánát fogyasztó terhes nők aránya - állapította meg a JAMA orvosi folyóiratban megjelent tanulmány.

A szerzők szerint kutatásuk azért volt különösen fontos, mivel egy nagy kaliforniai egészségügyi rendszer adatainak elemzésével éppen a korábbi tanulmányokban nem érintett kérdéseket vizsgálta, elsősorban azt, hogy a marihuána fogyasztása milyen arányban érinti a magzatokat.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a terhesség alatt kábítószert fogyasztók közül a legtöbben marihuánát használnak. Korábbi kutatások eredményei arra utaltak, hogy a marihuánának való kitettség a magzati korban károsan hat a születendő gyermek méhen belüli fejlődésére.

A tanulmányhoz több mint 279 ezer állapotos nő adatait elemezték a szerzők. A nőket az oaklandi központú Kaiser Permanente nonprofit egészségügyi szervezet valamelyik intézményében kezelték, amelyek minden állapotos nőnél kérdőíves és laboratóriumi marihuána-szűrést is végeznek a terhesség első trimeszterében.

Marcel Bonn-Miller, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója, aki nem vett részt a vizsgálatban, úgy vélte, hogy a tanulmányból kirajzolódó tendencia riasztó. "Minél többet tanulmányozzuk a terhesség alatti kannabiszfogyasztást, annál nyilvánvalóbb, milyen káros lehet" - fűzte hozzá.

Barbara Yankey közegészségügyi kutató, az atlantai Georgiai Egyetem tudósa szerint a marihuána használata részben az orvosi marihuána legalizálása miatt növekedhet, "mivel az emberek azt gondolhatják, hogy kevésbé veszélyes, még akár a terhesség alatt is".

A marihuána és más szerek koraszülöttséghez, magzati fejlődési zavarhoz, alacsony születési súlyhoz és halvaszületéshez való közvetlen kapcsolatának bizonyítékai továbbra is vitathatók, ugyanakkor nagy valószínűséggel növelik ezeknek a káros hatásoknak kockázatát - fogalmazott Yankey hozzátéve, hogy az esetleges káros hatások és komplikációk kialakulása a várandós anya marihuána fogyasztásának gyakoriságától és a szer mennyiségétől is függ.

marihuána, cannabis, THC, terhes nők, állapotos nők marihuánafogyasztása

2017-12-28 14:13:14

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop