Prince halála - Rendkívül sok volt a szintetikus opiát a sztár szervezetében

Rendkívül magas volt a szintetikus opiát szintje Prince szervezetében, ez vezetett a halálához - állapította meg a hétfőn nyilvánosságra került toxikológia vizsgálati eredmény.

kábítószer, drog, Prince, bulvár | MTI Hírek13 | MTI
Az 57 éves énekesre a liftben találtak rá a Minneapolis közelében fekvő Paisley Park-i otthonában 2017. április 21-én. Halála előtt egy héttel egy atlantai koncertről hazatérőben repülőgépének sürgősen landolnia kellett Moline repülőterén, mert az énekes gyógyszer-túladagolás miatt kezelésre szorult.

A Prince otthonában és utazótáskáiban talált tabletták egy része fentanilt, egy veszélyesen erős szintetikus fájdalomcsillapítót tartalmazott. A halottkémi vizsgálat szerint a sztár fentanil véletlen túladagolásában vesztette életét. A szintetikus opiát 50-szer erősebb a heroinnál.

Az AP hírügynökség által megszerzett titkos toxikológiai vizsgálati eredmény szerint a sztár szervezetében talált fentanil mennyisége "rendkívül magas volt", még egy olyan páciens esetében is, aki krónikus fájdalmaira rendszeresen vesz be ilyen szert.

A zenész vérében 67,8 mikrogramm fentanilt találtak literenként, ami extrém magas koncentráció. A szakértői vélemény szerint a szer már literenként 3-58 mikrogramm koncentrációnál is végzetes hatású lehet.

A fentanil koncentrációja Prince májában 450 mikrogramm volt kilogrammonként, miközben a 69 mikrogramm fölötti koncentráció túladagolást vagy halálos mérgezést jelezhet.

A sztár gyomrában is potenciálisan halálos mennyiségű fentanilt találtak, ami a szakértők szerint arra utal, hogy Prince szájon át vette be a szert. Mivel a vérében és a májában is felhalmozódott, ez azt mutatja, hogy halála előtt szétáramlott a szervezetében.

A szakértők szerint ugyanakkor nincs "halálos koncentráció", vagyis olyan adag, aminél a fentanil halált okoz. Ha egy páciens hosszú időn át szed receptre felírt opiátokat, a szervezete hozzászokik, és egy olyan adagnyi opiát, ami az egyik ember számára halálos lehet, egy másiknak segít a fájdalmat csillapítani.

Az énekesnek nem volt receptje a szupererős fájdalomcsillapítóra, és a hatóságok azt is vizsgálták, hogyan juthatott hozzá a halálát okozó gyógyszerhez. A nyomozók két tucatot találtak abból a Watson 385 feliratú tablettából, amely a laboratóriumi elemzés szerint fentanilt, lidokaint és egy U-4770 nevű, a morfiumnál nyolcszor erősebb szintetikus szert tartalmazott.

Az énekes halálát megelőzően végzett vérvizsgálatok szerint Prince nem szedte hosszabb ideje a tisztázatlan forrásból származó veszélyes gyógyszert, a végzetes adagot a halála előtti 24 órán belül vette be.

Egy hete a Prince halálának körülményeit vizsgáló megyei ügyész közleményben jelentette be, hogy áttekinti a hatósági jelentéseket és azok alapján hoz döntést arról, hogy "a közeljövőben" vádat emelnek-e valaki ellen.

| kábítószer, drog, Prince, bulvár
2018-03-28 18:11:27
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop