Riasztóan növelhetik a túladagolás kockázatát a szintetikus drogok

Riasztóan növelhetik a túladagolás kockázatát a szintetikus drogok - figyelmeztetett az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) vezetője.

A DEA azóta küzd a szintetikus drogok ellen, mióta 2010-ben megjelentek a piacon, de a probléma egyre csak tovább gyűrűzik, mivel minden újabb dizájnerdrog betiltásához ugyanazt a "körülményes és nehézkes" eljárást kell lefolytatni - mondta el Chuck Rosenberg, a DEA vezetője kedden egy szenátusi bizottsági meghallhatáson.

Hozzáfűzte, hogy minden ellenőrzött drogra 11 újabb jut, amivel kapcsolatban még nem tudtak eljárni. "Próbálunk felzárkózni, de szükségünk van a segítségükre" - mondta a törvényhozóknak.

Az Egyesült Államokban a leggyakrabban használt dizájnerdrogok között vannak a szintetikus kannabionidok, amelyek a marihuána hatását utánozzák, a kokainhoz és a metamfetaminhoz hasonló hatású úgynevezett "fürdősók" és az opiátok, köztük a hamisított fájdalomcsillapítók.

A közelmúltban elhunyt sztár, Prince halálát is egy opiát, a fentanil túladagolása okozta. A fentanil egy szintetikus opiát, amely 50-100-szor erősebb a morfiumnál, és szerepe van abban, hogy az utóbbi időben magasba szökött a túladagolás okozta halálesetek száma az Egyesült Államok bizonyos körzeteiben. A DEA több mint 700 fentanil-túladagolásos halálesetet regisztrált 2013 végén és 2014-ben.

Rosenberg felhívta a figyelmet arra, hogy évente több mint 11 millióan használnak illegálisan, nem gyógyászati célból receptre kapható fájdalomcsillapítókat, és a fentanil megjelenése miatt tovább emelkedhet a drogtúladagolásos esetek száma.

Dianne Feinstein demokrata képviselő a keddi meghallgatáson felvetette, hogy állítsanak fel egy bizottságot, amely megjelenésüket követően azonnal besorolja a piacon feltűnő újabb szintetikus drogokat, hogy a folyamat meggyorsításával hatásosabban lehessen küzdeni az illegális használatuk ellen.

| túladagolás, drog, kábítószer, szintetikus drog
2016-06-09 00:06:02
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop