Titokzatos drogklinika Moszkvában

Moszkva, kezelés, drog | Népszabadság   Népszabadság
Budapesten, a Jász utcai drogambulancián találkozott szülőkkel és betegekkel Anatolij Salatov, a moszkvai drogklinika Doktor Zobin központjának ügyvezető igazgatója. Az orosz intézetben 1994 óta több mint ezerötszáz kábítószer-élvező fordult meg, statisztikájuk szerint speciális módszerükkel hetven-nyolcvan százalékukat sikerült végleg leszoktatni.

Többféle módszert ismernek, melynek segítségével a drogosok - állítólag - néhány nap alatt megszabadulhatnak szenvedélyüktől, ezek azonban Magyarországon nem használatosak. Az új technikák ellenzői állítják, hogy ilyenkor sem lehet elkerülni a drogozással járó hosszas szenvedést. Mint már beszámoltunk róla, a Vozvrascsenije - Visszaút Alapítvány segítségével egy budapesti fiút is sikerrel kezeltek a moszkvai központban. Zolinak és édesanyjának csupán az útiköltséget kellett fizetnie. A kezelés feltétele a háromhetes absztinencia, valamint az önkéntes jelentkezés. Anatolij Salatov igazgató kijelenti: ők nem a fizikai, hanem a pszichés függőséget kezelik. Módszerüket úgy foglalja össze, hogy elektromágneses módszerrel blokkolják a drogéhségért felelős receptorokat, és ennek hatására a drogbeteg nem kívánja többé a szert. A páciensek két-öt napot töltenek a klinikán, a műszeres kezelés átlagosan húsz percig tart. Vénán át fiziológiai oldatot juttatnak a szervezetbe, ezzel párhuzamosan a beteg fejére olyan készüléket tesznek, amely elektromágneses mezőt teremt. A kezelés nem fájdalommentes.

Anatolij Salatov augusztusban nemzetközi, alkohollal, droggal és más függőségekkel foglalkozó kongresszuson vett részt Bécsben. Ott elvi megállapodás született, miszerint a moszkvai központ megnyílna a világ felé, Magyarországról is fogadnának öt-tíz drogbeteget. A kezelés ára azonban borsos: ezerötszáz dollár - a moszkvaiaknak. Összehasonlításul: egy rendőr vagy katonatiszt havi fizetése kétszáz dollár. Az igazgató közli: pácienseik fele egyetemista, akik naponta mintegy ötven dollárt költöttek kábítószerre a kezelés előtt. Az is igaz, hogy az orosz fővárosban az egyetemista a tehetősebbek közé tartozik. A pénzforgalom nyolcvan százaléka Moszkvában zajlik, mondja Salatov. Az intézet betegeinek húsz-huszonöt százaléka menedzser, bróker, vagy éppen színész. Ez nem állami intézmény, hangsúlyozza az igazgató, hosszú éveket spórolunk meg pácienseinknek, és ezt kell megfizetniük.

A Jász utcai drogklinikán tartott ismertető találkozón már három jelentkező akadt, aki komolyan érdeklődik a kezelés iránt. A gyógymód ára azonban elrettentő, bár Salatov szerint még mindig ők a legolcsóbbak Európában.

A Nyírő Gyula kórház Jász utcai ambulanciájának vezetője, Gáspár Judit elképzelhetőnek tartja, hogy a kezelés eredményes lehet, de kiemeli: a szakirodalomban nem találta nyomát. Amíg sem szaklapokban, sem kongresszusokon nem ismertetik, sőt le nem védetik a technikát, addig nincs szakmai hitele, így pedig nem támogatható. Gáspár Judit megerősítette, a moszkvaiak lehetőséget teremtenének arra, hogy akár térítésmentesen tanulmányozza módszerüket, ám ő ezt visszautasította. Mert hiába menne ki, nem győződhetne meg a módszer hitelességéről, ehhez ugyanis speciális - biokémiai, biofizikai - tudás is szükséges. Való igaz, hogy Zoli - aki évekig szenvedett a drogfüggőségtől, és a Jász utcai ambulancián is megfordult - megszabadult szenvedélyétől. És akad más érdeklődő is. Gáspár Judit azt mondja, a betegnek jogában áll eldönteni, milyen módszert próbál ki.

| Moszkva, kezelés, drog
2002-07-10 14:59:21
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop