Hallucinációk, látomások a kávétól?

Egy brit vizsgálat szerint azok az emberek, akik sokat kávéznak, szellemeket láthatnak, vagy különös hangokat hallhatnak. A durhami egyetem kutatócsoportja 200 diákot kérdezett meg koffeinfogyasztásáról, és megállapította, hogy akik naponta hét csésze nescafénál többet fogyasztottak, háromszor gyakrabban hallucináltak, mint azok, akik csak egyet.

kávé, Hallucináció, stressz | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Más tudósok szerint a vizsgálat nem bizonyította az oksági összefüggést, és hozzáteszik, hogy a hallucinációk nem egyértelműen a pszichés betegség jelei, az emberek mintegy 3 százaléka rendszeresen „hall hangokat”.

Simon Jones PhD-hallgató, a kutatás vezetője szerint ez a vizsgálat csak egy lépés volt a hallucinációk szélesebb összefüggéseinek feltérképezésében. Korábbi kutatások szerint más tényezők, például gyermekkori traumák is hozzájárulhatnak a hallucinációkhoz.

Stressz helyzetben a szervezet egy kortizol nevű hormont bocsájt ki, a kávéfogyasztás hatására fokozott mértékben. A többlet-kortizol okozhatja a hallucinációkat, ezért ésszerű kapcsolatot feltételezni a koffeinbevitel és a hallucinációk között.

A kutató szerint további munka szükséges még az összefüggés kiderítéséhez, hiszen stressz hatására az emberek több kávét isznak. Most azt kívánják megvizsgálni, hogy az étrend többi összetevője, például a cukor és a zsiradékok is kapcsolatban állhatnak-e ezzel a jelenséggel.

Más szakemberek a kávéfogyasztás ártalmatlanságára, sőt, előnyös hatásaira hívják fel a figyelmet, a mérsékelt kávéfogyasztás (napi 4-500 mg) biztonságosnak mondható. Egyes vizsgálatok szerint megelőzheti a bőrrákot, és csökkentheti a sclerosis multiplex-szel összefüggő idegi károsodást is.

BBC News
| kávé, hallucináció, stressz
2009-01-20 20:03:39


Miért eszünk sokat?

Mindnyájan tudjuk, hogy egészségesen kellene étkeznünk, kevesebbet kellene ennünk. Mégis, miért van az, hogy egy nehezebb nap után vagy a pékség előtt elhaladva megfele...


Koffeintartalmú üdítők túlzott fogyasztásába halt bele egy férfi Japánban

A hosszú időn át, napi rendszerességgel fogyasztott energiaitalok okozta koffein-túladagolásba halt bele idén egy húszas éveiben járó férfi a délnyugat-japán Kjúsú ...


A koffein

A koffein a világon leggyakrabban fogyasztott élénkítő hatású alkaloid, világszerte a lakosság közel 80 százaléka naponta fogyasztja valamilyen formában. Csupán káv...


Nyugodtan ihat kávét!

Öt csésze kávé még nem jelent egészségügyi kockázatot az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által közölt tanulmány szerzői.


Elkészült a kávé genetikai térképe

Elkészítette a kávé genetikai térképét egy nemzetközi kutatócsoport. A növény DNS-ének elemzéséből fény derült a koffein evolúciójára, amely a világ egyik legk...