A kávé eddig ismeretlen veszélyei

Kanadai kutatók a kávéivásban rejlő és mindmáig ismeretlen veszélyekre hívták fel a figyelmet: egy zsírokban gazdag gyorséttermi menü önmagában sem egészséges, de még ártalmasabb, ha kávéval öblítjük le.

diabétesz, zsír, koffein, zsír | InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.
A koffein megkétszerezi a zsíros ételek által kiváltott vércukorszint-emelkedést, mondják a kutatók.

A telített zsír hatással van a szervezetnek arra a képességére, hogy a cukrot kiürítse a vérből, és koffeintartalmú kávé fogyasztásával a hatás még előnytelenebb. Ha a vérben hosszú ideig marad a cukor, az károsíthatja a szerveinket.

A vizsgálat első szakaszában egészséges alanyokkal itattak egy speciálisan kikevert „zsírkoktélt”, hat órával később pedig cukros italt kaptak. A kutatók megállapították, hogy a koktél hatására a vérből nem ürült ki a cukor, a résztvevők vércukorszintje 32 százalékkal volt magasabb, mint a zsírok elfogyasztása előtt.

A második szakaszban a résztvevők két csésze koffeintartalmú kávénak megfelelő italt fogyasztottak a zsírt tartalmazó folyadék bevitele után, és egy órával később kapták a cukros italt. Ekkor a vércukorszint 65 százalékkal emelkedett meg.

A kutatók szerint a zsír és a koffein együttese megzavarja a gyomor és az inzulintermelésért felelős hasnyálmirigy közti kommunikációt. Különösen fontosnak találják eredményeiket az anyagcsere-betegségekben és a 2. típusú diabéteszben szenvedők számára.

Már évek óta köztudott, hogy a 2. típusú diabéteszben szenvedőknek vagy a kockázati csoportoknak korlátozniuk kellene a koffeinbevitelt – mondja a kutatás vezetője. – A glükóztolerancia javítása érdekében megoldás lehet a koffeinmentes kávé fogyasztása – teszi hozzá.

CBS
| diabétesz, zsír, koffein
2011-04-04 13:04:53


Miért eszünk sokat?

Mindnyájan tudjuk, hogy egészségesen kellene étkeznünk, kevesebbet kellene ennünk. Mégis, miért van az, hogy egy nehezebb nap után vagy a pékség előtt elhaladva megfele...


Koffeintartalmú üdítők túlzott fogyasztásába halt bele egy férfi Japánban

A hosszú időn át, napi rendszerességgel fogyasztott energiaitalok okozta koffein-túladagolásba halt bele idén egy húszas éveiben járó férfi a délnyugat-japán Kjúsú ...


A koffein

A koffein a világon leggyakrabban fogyasztott élénkítő hatású alkaloid, világszerte a lakosság közel 80 százaléka naponta fogyasztja valamilyen formában. Csupán káv...


Nyugodtan ihat kávét!

Öt csésze kávé még nem jelent egészségügyi kockázatot az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által közölt tanulmány szerzői.


Elkészült a kávé genetikai térképe

Elkészítette a kávé genetikai térképét egy nemzetközi kutatócsoport. A növény DNS-ének elemzéséből fény derült a koffein evolúciójára, amely a világ egyik legk...


hirdetés