Miért eszünk sokat?

Mindnyájan tudjuk, hogy egészségesen kellene étkeznünk, kevesebbet kellene ennünk. Mégis, miért van az, hogy egy nehezebb nap után vagy a pékség előtt elhaladva megfeledkezünk mindenről és nekiállunk enni?

egészséges étkezés, elhízás, stressz | InforMed Hírek14   InforMed

1. Kialvatlanság

Ha valaki nem alussza ki magát rendesen, nem csak fáradt lesz és zavart, de számos olyan anyagcsere-folyamat is lezajlik a szervezetében, ami elősegíti a hízást. A kialvatlanság ugyanis két, az étvágyat és a teltségérzetet szabályzó hormont (leptin és ghrelin) szabadít fel.

Egy az Annals of Internal Medicine-ben megjelent tanulmány szerint azoknak, akik kétszer egymás után csak 4 órát aludtak, 18 százalékkal csökkent a leptin és 28 százalékkal nőtt a ghrelin a szervezetében. A vizsgálat kialvatlan önkéntesei étvágyuk 24 százalékos fokozódásáról számoltak be. A nem elegendő alvás a cukoranyagcsere károsításával a 2. típusú diabétesz kialakulásához is hozzájárul.

Mit tegyünk?

Ha kimerültek vagyunk, bármit megkívánunk, de különösen a cukros, szénhidrátban gazdag ételeket. Ez azért van, mert ezek egyszerre adnak energiát és fejtenek ki vigasztaló hatást. Próbáljuk meg a teljes kiőrlésű gabonából készült rostdús ételeket fehérjével kombinálni, és napi 7-9 órát aludni pihentető környezetben.

Ha alvászavaraink komolyra fordulnak, keressük fel a szakorvost.

2. Stressz

Az állandó stressz nagy mennyiségű kortizont szabadít fel a szervezetben, ami étvágynövelő hatású és túlevéshez vezethet. A kortizon és az inzulin a zsírban, cukorban vagy sóban gazdag falatoknak kedvez. Tetézi a bajt, hogy a zsírsejtek is kortizont termelnek, így az adag megkettőződik, és kialakul az ördögi kör. Ráadásul ennek a két hormonnak a hatására elsősorban a hason rakódik le a zsír, ami a szív- és érbetegségek kockázati tényezője.

Mit tegyünk?

A stresszkezelő, stresszcsökkentő technikák elsajátításával sokat tehetünk a stressz okozta elhízás ellen. A jóga, a meditáció és a mélylégzési gyakorlatok alkalmazásával csökkenthetjük a feszültséget.

Nagyon jó megoldás az edzés, de a helyben futás vagy akár a séta is megteszi. Ahelyett, hogy az édesség után nyúlnánk, mozogjunk inkább. Ha úgy érezzük, hogy a stressz teljesen a hatalmába kerített, forduljunk szakorvoshoz.

3. Az agyunk a zsíros ételekre van programozva

A zsíros, édes és sós ételek megkívánásának evolúciós okai is vannak, a szervezet emlékszik a szűkös időkre, amikor még minden falatért meg kellett küzdeni. Nem csupán az akaraterő hiánya tehát, hogy hajlamosak vagyunk stressz vagy fáradtság esetén az evésre, hanem a már nem szükséges, de még létező túlélő üzemmód okozza.

Mit tegyünk?

Változtassunk a szokásainkon, ha például egy bizonyos hangulatban, napszakban, helyen vagyunk, őrizkedjünk attól, hogy a megszokott cselekvéseket végezzük, azaz szakítsuk meg az érzések és a jutalomként felfogott étel kapcsolatát. Röviden és némileg egyszerűsítve: fáradtan, feszülten kerüljük el azt az utcát, ahol a cukrászda vagy a pékség áll.

Ha mégsem sikerült
  • bocsássunk meg magunknak
  • kezdjük azonnal újra
  • tanuljunk az esetből
  • mozogjunk még többet
| egészséges étkezés, elhízás, stressz
2017-11-28 18:52:39


Miért eszünk sokat?

Mindnyájan tudjuk, hogy egészségesen kellene étkeznünk, kevesebbet kellene ennünk. Mégis, miért van az, hogy egy nehezebb nap után vagy a pékség előtt elhaladva megfele...


Koffeintartalmú üdítők túlzott fogyasztásába halt bele egy férfi Japánban

A hosszú időn át, napi rendszerességgel fogyasztott energiaitalok okozta koffein-túladagolásba halt bele idén egy húszas éveiben járó férfi a délnyugat-japán Kjúsú ...


A koffein

A koffein a világon leggyakrabban fogyasztott élénkítő hatású alkaloid, világszerte a lakosság közel 80 százaléka naponta fogyasztja valamilyen formában. Csupán káv...


Nyugodtan ihat kávét!

Öt csésze kávé még nem jelent egészségügyi kockázatot az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által közölt tanulmány szerzői.


Elkészült a kávé genetikai térképe

Elkészítette a kávé genetikai térképét egy nemzetközi kutatócsoport. A növény DNS-ének elemzéséből fény derült a koffein evolúciójára, amely a világ egyik legk...


hirdetés