Túlzott koffeinfogyasztás

koffein, hozzászokás, függőség, szívritmuszavar, szívritmuszavar | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Két egyszerű kérdéscsoporttal fordulok Önhöz.
1. Okozhat-e a túlzott koffein fogyasztás szívproblémákat? Mi számít túlzott menyiségnek? Lehet-e valaki allergiás a koffeinre?
A 2. kérdés nem kardiológiai jellegű, de kapcsolódik az előzőhöz:

Kialakulhat-e függőségi viszony koffein-tartalmú (elsősorban kóla) italokkal?

Válaszát előre is köszönöm:

A koffein a központi idegrendszert izgató szer, mely részben az agykéregre, részben a nyúltagyban lévő légzési és ér beidegzési központokra hat. Ezáltal fokozza a szellemi működést, csökkenti a fáradtságérzést. A fájdalomcsillapítók hatását javítja, ezért számos koffein tartalmú összetett készítmény van forgalomban. ( Pl.: Quarelin=Algopyrin+koffein, Miraligin=Paracetamol+koffein). A koffein központi idegrendszeri és érhatása ellentétes, ezért kezdetben pulzuscsökkenést okoz, majd szapora, sőt esetleg egyenetlen, soron kívüli szívdobbanásokkal járó szívműködés indulhat meg.

Egészséges szíven ez az átmeneti ritmuszavart csupán kellemetlen érzést okoz, szívbetegséget azonban nem. Tudottan szívbeteg embert azonban nem szabad kitenni egy esetleges szívritmuszavar veszélyének. A közhiedelemmel ellentétben azonban, éppen a már említett ellentétes központi idegrendszeri és perifériás hatás miatt a koffein nem emeli a vérnyomást. Sőt, enyhe vízhajtó hatása révén még inkább csökkenti is.

Második kérdésére, tehát hogy van e hozzászokás, illetve allergia, válaszom egyértelműen nincsen.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| koffein, hozzászokás, függőség, szívritmuszavar
2002-07-11 15:01:20
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop