A kávé eddig ismeretlen veszélyei

Kanadai kutatók a kávéivásban rejlő és mindmáig ismeretlen veszélyekre hívták fel a figyelmet: egy zsírokban gazdag gyorséttermi menü önmagában sem egészséges, de még ártalmasabb, ha kávéval öblítjük le.

diabétesz, zsír, koffein, zsír | InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.
A koffein megkétszerezi a zsíros ételek által kiváltott vércukorszint-emelkedést, mondják a kutatók.

A telített zsír hatással van a szervezetnek arra a képességére, hogy a cukrot kiürítse a vérből, és koffeintartalmú kávé fogyasztásával a hatás még előnytelenebb. Ha a vérben hosszú ideig marad a cukor, az károsíthatja a szerveinket.

A vizsgálat első szakaszában egészséges alanyokkal itattak egy speciálisan kikevert „zsírkoktélt”, hat órával később pedig cukros italt kaptak. A kutatók megállapították, hogy a koktél hatására a vérből nem ürült ki a cukor, a résztvevők vércukorszintje 32 százalékkal volt magasabb, mint a zsírok elfogyasztása előtt.

A második szakaszban a résztvevők két csésze koffeintartalmú kávénak megfelelő italt fogyasztottak a zsírt tartalmazó folyadék bevitele után, és egy órával később kapták a cukros italt. Ekkor a vércukorszint 65 százalékkal emelkedett meg.

A kutatók szerint a zsír és a koffein együttese megzavarja a gyomor és az inzulintermelésért felelős hasnyálmirigy közti kommunikációt. Különösen fontosnak találják eredményeiket az anyagcsere-betegségekben és a 2. típusú diabéteszben szenvedők számára.

Már évek óta köztudott, hogy a 2. típusú diabéteszben szenvedőknek vagy a kockázati csoportoknak korlátozniuk kellene a koffeinbevitelt – mondja a kutatás vezetője. – A glükóztolerancia javítása érdekében megoldás lehet a koffeinmentes kávé fogyasztása – teszi hozzá.

CBS
| diabétesz, zsír, koffein
2011-04-04 13:04:53
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop