A kávé rabjai

Most már hivatalos vélemény támasztja alá, hogy reggel valóban kell az a kávé, mert ha nem kapjuk meg, valódi elvonási tüneteink lesznek.

kávé, elvonási tünet, koffein, addikció | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
A baltimore-i Johns Hopkins-egyetem kutatóinak nemrég megjelent tanulmánya szerint már napi egy csésze kávé addikciót eredményezhet. – A koffein a világon a legáltalánosabban elterjedt serkentőszer, ráadásul olcsó és könnyen hozzáférhető, így az emberek könnyen fenntarthatják a használatát – mondja Roland Griffiths pszichiáter, neurológus professzor.

– A legújabb kutatások szerint, ha valaki nem kapja meg a szokásos adagját, kialakulhat nála egy sor megvonási tünet, többek közt fejfájás, fáradtság és koncentrálási nehézségek. Akár influenzaszerű tünetek is felléphetnek émelygéssel és izomfájdalmakkal.

Griffiths professzor és társai azt szeretnék elérni, hogy a koffeinaddikciót vegyék fel a mentális rendellenességek diagnosztikai és statisztikai kézikönyvébe.

A kutatók 57 kísérleti és 9 áttekintő tanulmányt vizsgáltak meg, hogy megállapítsák, amit bármelyik kávés elmondhatott volna nekik: ha valaki nem kapja meg azt a bizonyos csésze kávét, fáradt lesz, ingerlékeny, sőt, gyakran súlyos fejfájás is kínozhatja.

Kimutatták, hogy az emberek fele szenved fejfájásban, ha nem jut hozzá a szokásos mennyiségű kávéjához, 13 százalékuk pedig annyira rosszul van, hogy a munkahelyén sem képes teljesíteni.

Griffith és munkatársa, Laura Juliano szerint meg lehet szabadulni a koffeinszenvedélytől. – Módszeresen és fokozatosan kell a kávét csökkentett koffeintartalmúval vagy koffeinmentessel helyettesíteni, így részben vagy teljesen megszűnnek az elvonási tünetek is – mondja Griffith professzor.

Észak-Amerikában a felnőttek 80-90 százaléka fogyaszt rendszeresen kávét. Az Egyesült Államokban a napi fogyasztás körülbelül 280 milligramm, ezt a mennyiséget 1-2 csésze kávé vagy 3-5 doboz üdítő tartalmazza.

Reuters
| kávé, elvonási tünet, koffein, addikció
2005-05-23 21:17:15
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop